Teen voima
min lukuaika
20.6.2023
Luonto on antanut meille lukuisia kasveja, joista monilla on lääkinnällisiä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa hoitamaan vaivoja luonnonmukaisesti tai vahvistamaan vastustuskykyämme. Teet ja yrttiteet ovat aina tervetulleita virkistäjiä ja lämmittäjiä kesästä talveen. Nämä juomat ovat kalorittomia ja vähemmän happamia kuin kahvi, ne toimivat nesteyttäjinä ja niissä on terveyshyötyjä.
Teen voima
Kasveja on hyödynnetty aikojen alusta asti
Kasveja on käytetty vuosisatojen ajan kaikkialla maailmassa erilaisten henkiä pelastavien hoitojen kehittämiseen. Esimerkiksi salviaa on käytetty Egyptissä naisten hedelmällisyyden edistämiseen jo niinkin varhain kuin 6 000 eaa.. Ajan myötä tärkeimmistä lääkekasveista tuli luostareita ja katedraaleja ympäröivien puutarhojen vakiokasveja. Näissä keskiaikaisissa yrttipuutarhoissa kasvoi timjamia, salviaa, fenkolia, marunaa, rosmariinia ja monia muita aromaattisia kasveja ja yrttejä, joita munkit ja lääkärit käyttivät parantamaan potilaitaan luonnonmukaisesti.
Enemmän kuin teehetki
Monille kupillinen teetä kuvastaa rauhallista hetkeä kiireisenä päivänä. Kupillinen kuumaa juomaa rentouttaa ja ilahduttaa, kun on hetki aikaa kokousten välillä tai kun olet vihdoin saanut lapset nukkumaan. Joillekin teehetki on yhdessäoloa: pannullinen yrttiteetä yhdessä ystävien kanssa luonnossa retkeilyn jälkeen tai kupillisen siemailu kahvilan terassilla. Tietyt kasvit, kuten rosmariini, minttu tai vihreä tee, ovat terveellinen ja virkistävä tapa vähentää kofeiinin käyttöä, mikä on erityisen hyödyllistä, jos sinulla on nukkumisvaikeuksia (1/4 nauttimastasi kofeiinista on verenkierrossasi vielä 12 tuntia myöhemmin).
Todellinen kasvien farmakopea
Kasvit ovat täynnä kasviravinteita– aktiivisia kemiallisia yhdisteitä, jotka auttavat meitä pysymään terveinä ja tukevat immuunijärjestelmiämme. Seuraavassa epätäydellinen lista tärkeimmistä kasveista, joita voidaan käyttää yrttiteen tai -uutteen valmistamiseen, sekä niiden ominaisuuksista:
Timjami sopii erinomaisesti stimuloimaan immuunijärjestelmää ; se auttaa torjumaan korva-, nenä-, kurkku- ja hengitystieongelmia sekä flunssaa. Sen antibakteeriset, antiviraaliset ja antiseptiset ominaisuudet ovat poikkeuksellisen hyvät. Timjami auttaa ylläpitämään suolistoflooran tervettä tasapainoajaauttaa sulattamaan huonosti sulavia ruokia nopeammin. Se onkin mainio valinta nautittavaksi raskaan tai rasvaisen aterian jälkeen.
Salvia voi olla naisille hyödyllinen kasvi läpi elämän, erityisesti raskausaikana, imettäessä tai tiettyjen sairauksien (kuten hormoneista riippuvaiset syövät) aikana. Se helpottaa monia kuukautisiin ja hormoneihin liittyviä ongelmia (kuukautiskivut, ovulaatio-ongelmat, kuumat aallot ja runsas hikoilu) sekä joitain ruoansulatusongelmia (ilmavaivat, koliitti tai ripuli).
Lehmuksellaonkouristuksia ehkäiseviä ja rauhoittavia ominaisuuksia. Sitä suositellaan avuksi nukkumiseen, se helpottaa stressiä ja ahdistusta ja on tehokas apu kamppailussa flunssaa vastaan (vähentää nenän vuotamista). Teetä valmistetaan hauduttamalla näiden kasvien lehtiä ja suojuslehtiä.
Citrus verbena helpottaa ruoansulatusta ja rauhoittaa vatsakipuja. Siinä on myös stressiä lieventäviä ominaisuuksia, joten se helpottaa nukahtamista. Se onkin ihanteellinen yrttiteevalinta rauhoittumiseen klo 18 aikoihin, jos sinulla on ongelmia unen saamisessa.
Piparminttu tekee hyvää ruoansulatukselle ja on täynnä antioksidantteja. Se auttaa torjumaan ruoansulatusongelmia, kuten turvotusta, pahoinvointia, mahakatarria ja maksan toiminnan heikkenemistä.
Sitruunamelissalla on miellyttävä ja hermostoa rauhoittava vaikutus. Siinä on kouristuksia ehkäiseviä, ilmavaivoja vähentäviä ja rauhoittavia ominaisuuksia ja se auttaa vatsan toimintaa.
Nokkosta kasvaa joka puolella, mutta sillä on huono maine lehtien aiheuttaman ihon polttelun vuoksi. Nokkosessa on kuitenkin paljon rautaa ja C-vitamiinia. Niillä on tulehdusta vastustavia ominaisuuksia ja ne auttavat lievittämään yskää ja flunssaa. Ne taistelevat myös solujen vanhenemista vastaan, sillä ne ovat täynnä antioksidantteja. Nokkonen stimuloi kuitenkin myös sappinesteen tuotantoa, joten sitä tulisi välttää, jos kärsit sappirakon ongelmista tai korkeasta verenpaineesta.
Vihreässä teessä on runsaasti polyfenoleja (antioksidantteja) ja C-vitamiinia. Se on suosittua Aasiassa ja sitä on saatavilla monissa eri muodoissa: jauheena(matcha), helmiksi rullattuna (gunpowder), neulamaiseksi rullattuna (sencha) tai kuivattuna alkuperäisessä muodossaan (natural leaf).
Mustaa tee on peräisin samasta pensaasta kuin vihreä tee — sadonkorjuun jälkeen sen lehdet kuivuvat auringossa useita tunteja, minkä jälkeen ne fermentoidaan. Musta tee sisältää polyfenoleja (katekiineja ja flavonoideja), mikä auttaa pitämään kolesterolin aisoissa ja ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja. Ole kuitenkin tarkkana, sillä vihreän ja mustan teen tanniinit voivat estää raudan imeytymisen. Onkin järkevää välttää näiden teelaatujen juomista aterialla, erityisesti jos olet altis anemialle. Kahvista poiketen vihreän ja mustan teen molekyylit sisältävät teiiniä, jonka stimuloiva vaikutus on kevyempi ja pitkäkestoisempi. Kahvin kofeiinin vaikutus alkaa yleensä nopeasti, mutta sen vaikutus ei kestä pitkään.
Rooibos (tunnetaan myös punaisena teenä) on peräisin rooibos-kasvista. Se ei teknisesti ole teetä, koska se ei sisällä teiiniä tai kofeiinia. Sen vaikutukset astmaan, allergioihin ja joihinkin iho-ongelmiin, kuten ekseemaan, ovat myönteisiä. Siinä on paljon antioksidantteja ja voit juoda sitä illalla, aivan kuten yrttiteetä.
Uutteen valitseminen ja valmisteleminen
Pyri aina käyttämään orgaanista (ja tuoksuvaa) irtoteetä teepussien sijaan. Näin lehdet avautuvat vedessä helpommin alkuperäiseen muotoonsa ja vapauttavat fytoravinteita. Voit toki käyttää myös tuoreita kasveja, jos niitä kasvaa puutarhassasi. Vältä kiehuvan (yli 80-asteisen) veden käyttämistä , sillä se saa jotkut teet maistumaan katkerilta ja vähentää kasvien antioksidanttisia ominaisuuksia. Käytä noin 1 teelusikallinen irtolehtiteetä mukia kohti. Hauduta noin 5 minuutin ajan.
Jotta teestä saisi kaikki sen hyödyt, sitä tulisi nauttia neljä kupillista päivässä 21 päivän ajan.
Muista, että voit tehdä myös kylmäuutettua teetä upottamalla kuivatut kasvit huoneenlämpöiseen veteen. Anna uuttua 12–16 tunnin ajan viileässä ennen virkistävän juoman nauttimista.
Iltateen resepti
1 tl rooibos-teetä
1 tl kuivattua lehmusta
ripaus kuivattuja laventelin kukkia
Uuta kasveja 300 ml:ssa lämmintä vettä (75 astetta) 5 minuutin ajan. Siivilöi sitten seos, rentoudu ja nauti rauhoittavasta yrttiteestäsi (varo polttamasta itseäsi). Juo illallisen jälkeen, niin saat helpommin unta.
Marie-France Farré
Marie-France Farré on kokenut naturopaatti ja hänellä on eCornellin yliopiston myöntämä sertifikaatti kasviperäisestä luonnonmukaisesta ravitsemuksesta. Hän on kirjoittanut useita kirjoja terveydestä ja hyvinvoinnista ja kirjoittaa usein ammattilehtiin. Hän on Landesissa asuva holistinen kokki, joogaohjaaja ja kolmen lapsen äiti.