Edellinen sivu
Lapset ja perhe

Boule-artesaanileipä

Leipä sopii syötäväksi voin ja hillon kanssa, voileipien valmistamiseen, kuuman keiton lisukkeeksi ja kaikkeen siltä väliltä.

Aloita valmistus

Työkalut

Yleiskoneet

Yleiskoneet

Taikinakoukku

Taikinakoukku

Leipä kulho

Leipä kulho

Tiedot

4

Ainesosat

5

Vaihetta

Aika

95'

Esivalmistelut

40'

Kypsennys

135'

Yhteensä

Ainesosat

  • 375 gvehnäjauhoja
  • 6 gkuivahiivaa
  • 8 gsuolaa
  • 300 mllämmintä vettä (noin 37 °c)
Tee nyt
  • Vaihe 1

    Valmistele ainekset työtasolla. Lämmitä leipäkulho täyttämällä se kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja kuivaa kevyesti. Lisää leipäkulhoon jauhot, hiiva sekä suola ja kiinnitä se KitchenAid Artisan -yleiskoneeseen. Kiinnitä ja lukitse taikinakoukku paikoilleen. Sekoita kuivat ainekset keskenään yleiskoneen nopeudella 2. Lisää lämmintä vettä noin 30 sekunnin kuluttua. Anna yleiskoneen vaivata aineksia 1,5–2,5 minuuttia tai kunnes löysä taikina irtoaa kulhon reunoista. Älä vaivaa taikinaa liikaa. (Osa jauhoista voi jäädä kulhon reunoille.) Irrota taikina taikinakoukusta ja irrota leipäkulho yleiskoneesta. Sirottele taikinan päälle kevyesti jauhoja. Kääntele taikinaa jauhoissa käsin ja peitä sitten kulho kannella. (HUOMAUTUS. Taikina on vielä tahmeaa. Sitä ei tarvitse tässä vaiheessa muotoilla tai vaivata lisää.) Anna taikinan nousta 60 minuuttia.

  • Vaihe 2

    Poista kulhon kansi ja siirrä taikina varovasti kulhosta reilusti jauhotetulle tasolle. Kun taikina on pyöreähkönä pallona, ota kiinni taikinan yläreunasta, venytä sitä poispäin itsestäsi ja taita sitten taikinan keskelle kirjekuoren tapaan. Käännä taikinaa hieman ja toista vaihe uudesta yläreunasta. Jatka taikinan kääntämistä, venyttämistä ja taittamista keskelle 3–4 täyttä kierrosta. (Taikinan venyttäminen vaikeutuu työn edetessä.) Käännä taikina viimeisen venytyksen ja taittamisen jälkeen ylösalaisin niin, että taittopuoli jää alapuolelle. Aseta molemmat kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. Näin taikinasta tulee pyöreä.

  • Vaihe 3

    Anna taikinan levätä sen ajan, kun peset leipäkulhon ja kuivaat sen huolellisesti. Jauhota leipäkulhon sisusta ja taikinan päällinen reilusti. Aseta taikina takaisin leipäkulhoon taitettu puoli alaspäin. Peitä kulho kannella ja anna taikinan nousta vielä 30 minuuttia.

  • Vaihe 4

    Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 230 asteeseen. (Huom. Aseta ritilä niin keskelle uunia kuin leipomiskannellisen leipäkulhon korkeus sallii.) Ennen paistamista irrota leipäkulhon kansi nostatuksen jälkeen ja aseta pyöreä leivinpaperi kulhon kannen sisäpuolelle. Käännä taikina varovasti leivinpaperilla vuoratun leipomiskannen päälle (niin, että taittopuoli tulee ylöspäin). Varo, ettei taikina lässähdä tai menetä muotoaan. Tomuta ylimääräinen jauho leipäkulhosta ja peitä taikina leipäkulholla. Aseta uuniin. Paista 30 minuuttia. Irrota leipäkulho ja paista leipää ilman kulhoa vielä 10 minuuttia tai kunnes kuori on kullanruskea. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.

  • Kokin vinkit

    Leipää valmistaessa jauhot kannattaa punnita. Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, älä paina jauhoja mitta-astiaan tiukasti. Sekoittele jauhoja ennen mitta-astian täyttöä ja työnnä ylimääräinen jauho pois mitta-astian reunalta keittiöveitsen tylpällä sivulla. Veden lämpötilalla on merkittävä rooli leivän valmistuksessa. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, jolla voit mitata veden lämpötilan, käytä kuumaa hanavettä (älä siis lämmitä vettä mikroaaltouunissa). Täytä mitta-astia ensin kuumalla vedellä. Kaada se pois astiasta ja mittaa sitten varsinainen vesimäärä. Näin lasinen mitta-astia ei imaise veden lämpöä itseensä ennen kuin lisäät veden taikinaan. Leivän päälle ei tarvitse tehdä viiltoja leipomisen aikana. Koska taikinaa on venytetty ja taitettu, siihen muodostuu luonnollisesti halkeamia, kun leipä käännetään toisen nostatuksen jälkeen leipomiskannelle. Näin se saa täydellisen artesaanileivän muodon.

Suosituimmat ruokamme

Jaa makuhoukutukset ja ruoanlaiton ilo näiden hyväksi todettujen, kotikokkien suosimien reseptien avulla. Nautit ruokailijoiden tyytyväisistä hymyistä lähes yhtä paljon kuin herkullisista mauista.

Mango-basilikasorbetti

Tässä täyteläisen pehmeässä mangosorbetissa on kermainen rakenne, joka muistuttaa jäätelöä. Siinä ei...

  • 30' Valmistelu
  • 5' Kypsennys

Ricotta- ja salviagratinoidut pastarullat

Tämä yllättävä ja vaativampi resepti sopii hyvin kevyelle lounaalle perheen ja ystävien kesken.

  • 45' Valmistelu
  • 30' Kypsennys

Melonia, granaattiomenaa ja fetasalaattia

Tämä salaatti on tuoreuden perikuva, mutta täyteläisen suolaisen fetajuuston ansiosta siinä on myös makua.

  • 15' Valmistelu

Pysy ajan tasalla

Rekisteröidy ja saat KitchenAidin uutiset sekä tarjoukset suoraan sähköpostiisi sekä 10 %:n alennuskoodin seuraavalle ostoskerrallesi.

TILAA

Ymmärrän ja hyväksyn sisällön kohdassa Tietosuojaseloste ja:




Henkilökohtainen alennuskoodisi on käytettävissä ainoastaan osoitteessa kitchenaid.fi. Koodia ei voi yhdistää muihin KitchenAid-alennuksiin tai -tarjouksiin. Saat alennuskoodin sähköpostitse, kun rekisteröidyt ensimmäistä kertaa (koodi on kertaluontoinen). Voit lopettaa markkinointiviestien tilaamisen milloin tahansa.

Boule-artesaanileipä

Vaihe 1

Valmistele ainekset työtasolla. Lämmitä leipäkulho täyttämällä se kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja kuivaa kevyesti. Lisää leipäkulhoon jauhot, hiiva sekä suola ja kiinnitä se KitchenAid Artisan -yleiskoneeseen. Kiinnitä ja lukitse taikinakoukku paikoilleen. Sekoita kuivat ainekset keskenään yleiskoneen nopeudella 2. Lisää lämmintä vettä noin 30 sekunnin kuluttua. Anna yleiskoneen vaivata aineksia 1,5–2,5 minuuttia tai kunnes löysä taikina irtoaa kulhon reunoista. Älä vaivaa taikinaa liikaa. (Osa jauhoista voi jäädä kulhon reunoille.) Irrota taikina taikinakoukusta ja irrota leipäkulho yleiskoneesta. Sirottele taikinan päälle kevyesti jauhoja. Kääntele taikinaa jauhoissa käsin ja peitä sitten kulho kannella. (HUOMAUTUS. Taikina on vielä tahmeaa. Sitä ei tarvitse tässä vaiheessa muotoilla tai vaivata lisää.) Anna taikinan nousta 60 minuuttia.

Vaihe 2

Poista kulhon kansi ja siirrä taikina varovasti kulhosta reilusti jauhotetulle tasolle. Kun taikina on pyöreähkönä pallona, ota kiinni taikinan yläreunasta, venytä sitä poispäin itsestäsi ja taita sitten taikinan keskelle kirjekuoren tapaan. Käännä taikinaa hieman ja toista vaihe uudesta yläreunasta. Jatka taikinan kääntämistä, venyttämistä ja taittamista keskelle 3–4 täyttä kierrosta. (Taikinan venyttäminen vaikeutuu työn edetessä.) Käännä taikina viimeisen venytyksen ja taittamisen jälkeen ylösalaisin niin, että taittopuoli jää alapuolelle. Aseta molemmat kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. Näin taikinasta tulee pyöreä.

Vaihe 3

Anna taikinan levätä sen ajan, kun peset leipäkulhon ja kuivaat sen huolellisesti. Jauhota leipäkulhon sisusta ja taikinan päällinen reilusti. Aseta taikina takaisin leipäkulhoon taitettu puoli alaspäin. Peitä kulho kannella ja anna taikinan nousta vielä 30 minuuttia.

Vaihe 4

Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 230 asteeseen. (Huom. Aseta ritilä niin keskelle uunia kuin leipomiskannellisen leipäkulhon korkeus sallii.) Ennen paistamista irrota leipäkulhon kansi nostatuksen jälkeen ja aseta pyöreä leivinpaperi kulhon kannen sisäpuolelle. Käännä taikina varovasti leivinpaperilla vuoratun leipomiskannen päälle (niin, että taittopuoli tulee ylöspäin). Varo, ettei taikina lässähdä tai menetä muotoaan. Tomuta ylimääräinen jauho leipäkulhosta ja peitä taikina leipäkulholla. Aseta uuniin. Paista 30 minuuttia. Irrota leipäkulho ja paista leipää ilman kulhoa vielä 10 minuuttia tai kunnes kuori on kullanruskea. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.

Kokin vinkit

Leipää valmistaessa jauhot kannattaa punnita. Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, älä paina jauhoja mitta-astiaan tiukasti. Sekoittele jauhoja ennen mitta-astian täyttöä ja työnnä ylimääräinen jauho pois mitta-astian reunalta keittiöveitsen tylpällä sivulla. Veden lämpötilalla on merkittävä rooli leivän valmistuksessa. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, jolla voit mitata veden lämpötilan, käytä kuumaa hanavettä (älä siis lämmitä vettä mikroaaltouunissa). Täytä mitta-astia ensin kuumalla vedellä. Kaada se pois astiasta ja mittaa sitten varsinainen vesimäärä. Näin lasinen mitta-astia ei imaise veden lämpöä itseensä ennen kuin lisäät veden taikinaan. Leivän päälle ei tarvitse tehdä viiltoja leipomisen aikana. Koska taikinaa on venytetty ja taitettu, siihen muodostuu luonnollisesti halkeamia, kun leipä käännetään toisen nostatuksen jälkeen leipomiskannelle. Näin se saa täydellisen artesaanileivän muodon.

top
Valitse uusi tuote

Valitse vertailuun

Vertaile tuotteita

Voit valita vertailuun vain kolme tuotetta. Poista yksi tuote, niin voit lisätä sen tilalle jonkin muun.