Skip the navigation

Boule-artesaanileipä

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - The Everyday Artisan Boule

Leipä sopii syötäväksi voin ja hillon kanssa, voileipien valmistamiseen, kuuman keiton lisukkeeksi ja kaikkeen siltä väliltä.

Duration
Yhteensä2h15
Valmistelu1h35
Ruoanlaitto40min

Välineet

StandMixerStandMixer
BreadBowlBreadBowl

Ainekset

375 g

vehnäjauhoja

6 g

kuivahiivaa

8 g

suolaa

300 ml

lämmintä vettä (n. 37°C)

Vaiheittaiset ohjeet

  1. Valmistele ainekset työtasolla. Lämmitä leipäkulho täyttämällä se kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja kuivaa kevyesti. Lisää leipäkulhoon jauhot, hiiva sekä suola ja kiinnitä se KitchenAid Artisan -yleiskoneeseen. Kiinnitä ja lukitse taikinakoukku paikoilleen. Sekoita kuivat ainekset keskenään yleiskoneen nopeudella 2. Lisää lämmintä vettä noin 30 sekunnin kuluttua. Anna yleiskoneen vaivata aineksia 1,5–2,5 minuuttia tai kunnes löysä taikina irtoaa kulhon reunoista. Älä vaivaa taikinaa liikaa. (Osa jauhoista voi jäädä kulhon reunoille.) Irrota taikina taikinakoukusta ja irrota leipäkulho yleiskoneesta. Sirottele taikinan päälle kevyesti jauhoja. Kääntele taikinaa jauhoissa käsin ja peitä sitten kulho kannella. (HUOMAUTUS. Taikina on vielä tahmeaa. Sitä ei tarvitse tässä vaiheessa muotoilla tai vaivata lisää.) Anna taikinan nousta 60 minuuttia.

  2. Poista kulhon kansi ja siirrä taikina varovasti kulhosta reilusti jauhotetulle tasolle. Kun taikina on pyöreähkönä pallona, ota kiinni taikinan yläreunasta, venytä sitä poispäin itsestäsi ja taita sitten taikinan keskelle kirjekuoren tapaan. Käännä taikinaa hieman ja toista vaihe uudesta yläreunasta. Jatka taikinan kääntämistä, venyttämistä ja taittamista keskelle 3–4 täyttä kierrosta. (Taikinan venyttäminen vaikeutuu työn edetessä.) Käännä taikina viimeisen venytyksen ja taittamisen jälkeen ylösalaisin niin, että taittopuoli jää alapuolelle. Aseta molemmat kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. Näin taikinasta tulee pyöreä.

  3. Anna taikinan levätä sen ajan, kun peset leipäkulhon ja kuivaat sen huolellisesti. Jauhota leipäkulhon sisusta ja taikinan päällinen reilusti. Aseta taikina takaisin leipäkulhoon taitettu puoli alaspäin. Peitä kulho kannella ja anna taikinan nousta vielä 30 minuuttia.

  4. Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 230 asteeseen. (Huom. Aseta ritilä niin keskelle uunia kuin leipomiskannellisen leipäkulhon korkeus sallii.) Ennen paistamista irrota leipäkulhon kansi nostatuksen jälkeen ja aseta pyöreä leivinpaperi kulhon kannen sisäpuolelle. Käännä taikina varovasti leivinpaperilla vuoratun leipomiskannen päälle (niin, että taittopuoli tulee ylöspäin). Varo, ettei taikina lässähdä tai menetä muotoaan. Tomuta ylimääräinen jauho leipäkulhosta ja peitä taikina leipäkulholla. Aseta uuniin. Paista 30 minuuttia. Irrota leipäkulho ja paista leipää ilman kulhoa vielä 10 minuuttia tai kunnes kuori on kullanruskea. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.

  5. Leipää valmistaessa jauhot kannattaa punnita. Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, älä paina jauhoja mitta-astiaan tiukasti. Sekoittele jauhoja ennen mitta-astian täyttöä ja työnnä ylimääräinen jauho pois mitta-astian reunalta keittiöveitsen tylpällä sivulla. Veden lämpötilalla on merkittävä rooli leivän valmistuksessa. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, jolla voit mitata veden lämpötilan, käytä kuumaa hanavettä (älä siis lämmitä vettä mikroaaltouunissa). Täytä mitta-astia ensin kuumalla vedellä. Kaada se pois astiasta ja mittaa sitten varsinainen vesimäärä. Näin lasinen mitta-astia ei imaise veden lämpöä itseensä ennen kuin lisäät veden taikinaan. Leivän päälle ei tarvitse tehdä viiltoja leipomisen aikana. Koska taikinaa on venytetty ja taitettu, siihen muodostuu luonnollisesti halkeamia, kun leipä käännetään toisen nostatuksen jälkeen leipomiskannelle. Näin se saa täydellisen artesaanileivän muodon.