Dauphinois-perunagratiini
Tämä lämminhenkinen gratiini on ranskalainen klassikkoruoka.
Välineet
Ainekset
Annos
30 g
voita
1,5 rkl
vehnäjauhoja
375 ml
maito
225 ml
kerma
3
valkosipulinkynsiä
1,5 tl
suolaa
1 tl
pippuria
6 vartta
tuoretta timjamia
1 tl
muskottipähkinää
1,5 kg
peruna
105 g
gruyère-juustoa
Vaiheittaiset ohjeet
Sulata voi paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää jauhot ja sekoita koko ajan vispilällä 2 minuuttia.
Vispaa hiljalleen sekaan maito ja kerma. Lämmitä kiehumispisteeseen. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Lisää valkosipuli, suola, pippuri, timjami ja muskottipähkinä pannulle ja paista miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
Kuori perunat. Aseta kaksipuolinen viipalointi-/raastinlevy monitoimikoneeseen. Viipaloi perunat nopeudella 1.
Käännä levyn raastinpuoli käyttöön ja raasta juusto nopeudella 2.
Voitele uunivuoka voilla. Levitä pohjalle kerros kermaseosta. Lisää 1/3 perunoista. Lisää uusi kerros kastiketta ja 1/3 juustosta. Jatka samaan tapaan vielä kaksi kerrosta. Älä ripottele juustoraastetta pinnalle vaan jätä se odottamaan.
Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 1 tunti. Poista folio. Ripottele juustoraaste vuoan pinnalle ja paista vielä 15 minuuttia 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta on ruskistunut.