Edellinen sivu

Karpalo-saksanpähkinä-leipä

Tässä leivässä yhdistyvät herkulliset rapeat saksanpähkinät ja makeat karpalot. Hyvää sellaisenaan tai välipalana vahvan sinihomejuuston kera.

Aloita valmistus

Työkalut

Yleiskoneet

Yleiskoneet

Taikinakoukku

Taikinakoukku

Leipä kulho

Leipä kulho

Tiedot

9

Ainesosat

5

Vaihetta

Aika

95'

Esivalmistelut

40'

Kypsennys

135'

Yhteensä

Ainesosat

  • 350 gvehnäjauhoja
  • 45 gkaurahiutaleita
  • 6 gkuivahiivaa
  • 1 tl (8 g)suolaa
  • ½ tljauhettua kardemummaa
  • 3 rkl (60 g)hunajaa
  • 40 gmurskattuja saksanpähkinöitä
  • 45 gkuivattuja karpaloita
  • 350 mllämmintä vettä
Tee nyt
  • Vaihe 1

    Valmistele ainekset työtasolla. Lämmitä KitchenAid-leipäkulho täyttämällä se kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja kuivaa kevyesti. Lisää kaikki ainekset leipäkulhoon. Sekoita ainekset keskenään lastalla tai puulusikalla, kunnes ainekset muodostavat kosteahkon seoksen. Kiinnitä taikinakoukku KitchenAid Artisan -yleiskoneeseen. Käynnistä yleiskone ja valitse nopeus 2. Vatkaa aineksia noin minuutin ajan tai kunnes seos muistuttaa kosteaa taikinaa. Älä vaivaa taikinaa liikaa. Irrota kulho yleiskoneesta ja ripottele kulhoon ja taikinan päälle reilusti vehnäjauhoja. Kääntele taikinaa käsin (tai lastalla), jotta saat sen koottua yhteen ja sen pintaan tarttuu jauhoja. Ripottele päälle hieman lisää jauhoja ja peitä kulho kannella. Anna taikinan nousta 1–1,5 tuntia tai kunnes se on noussut melkein kulhon yläreunaan asti.

  • Vaihe 2

    Poista kulhon kansi ja muotoile taikinasta pallo jauhotetuilla käsillä. Aseta pallo tasolle, jonka päällä on jauhoa. Kun taikina on pyöreähkönä pallona, ota kiinni taikinan yläreunasta, venytä sitä poispäin itsestäsi ja taita sitten taikinan keskelle kirjekuoren tapaan. Käännä taikinaa hieman ja toista vaihe uudesta yläreunasta. Jatka taikinan kääntämistä, venyttämistä ja taittamista keskelle 3–4 täyttä kierrosta. (Taikinan venyttäminen vaikeutuu työn edetessä.) Käännä taikina viimeisen venytyksen ja taittamisen jälkeen ylösalaisin niin, että taittopuoli jää alapuolelle. Ripottele työtasolle leivän kokoiselle alueelle muutama ruokalusikallinen kaurahiutaleita. Aseta leipä kaurahiutaleiden päälle. Aseta molemmat kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. (Taikinaa pyöritellessä kaurahiutaleet tarttuvat taikinan pintaan.) Samalla taikinasta tulee pyöreä.

  • Vaihe 3

    Anna taikinan levätä sen ajan, kun peset leipäkulhon ja kuivaat sen huolellisesti. Jauhota leipäkulhon puhdas sisäpuoli kevyesti. Aseta taikina takaisin leipäkulhoon taittopuoli alaspäin. Peitä kulho kannella ja anna taikinan nousta vielä 30 minuuttia. (Taikinan tulisi tuntua vaahtokarkkimaiselta, kun sitä painaa kevyesti sormella.)

  • Vaihe 4

    Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 230 asteeseen. (HUOMAUTUS. Aseta ritilä niin keskelle uunia kuin leipomiskannellisen leipäkulhon korkeus sallii.) Ennen paistamista irrota leipäkulhon kansi nostatuksen jälkeen ja aseta pyöreä leivinpaperi kulhon kannen sisäpuolelle. Käännä taikina varovasti leivinpaperilla vuoratun leipomiskannen päälle (niin, että taittopuoli tulee ylöspäin). Varo, ettei taikina lässähdä tai menetä muotoaan. Tomuta ylimääräinen jauho leipäkulhosta ja peitä taikina leipäkulholla. Aseta uuniin. Paista 30 minuuttia. Ota taikina pois leipäkulhosta ja paista taikinaa ilman kulhoa vielä 10–12 minuuttia tai kunnes kuori on kullanruskea ja siitä kuuluu ontto ääni, kun sitä kopautetaan. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.

  • Kokin vinkit

    Leipää valmistaessa jauhot kannattaa punnita. Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, älä paina jauhoja mitta-astiaan tiukasti. Sekoittele jauhoja ennen mitta-astian täyttöä ja työnnä ylimääräinen jauho pois mitta-astian reunalta keittiöveitsen tylpällä sivulla. Leivän päälle ei tarvitse tehdä viiltoja leipomisen aikana. Koska taikinaa on venytetty ja taitettu, siihen muodostuu luonnollisesti halkeamia, kun leipä käännetään toisen nostatuksen jälkeen leipomiskannelle. Näin se saa täydellisen artesaanileivän muodon.

Suosituimmat ruokamme

Jaa makuhoukutukset ja ruoanlaiton ilo näiden hyväksi todettujen, kotikokkien suosimien reseptien avulla. Nautit ruokailijoiden tyytyväisistä hymyistä lähes yhtä paljon kuin herkullisista mauista.

Mango-basilikasorbetti

Tässä täyteläisen pehmeässä mangosorbetissa on kermainen rakenne, joka muistuttaa jäätelöä. Siinä ei...

  • 30' Valmistelu
  • 5' Kypsennys

Ricotta- ja salviagratinoidut pastarullat

Tämä yllättävä ja vaativampi resepti sopii hyvin kevyelle lounaalle perheen ja ystävien kesken.

  • 45' Valmistelu
  • 30' Kypsennys

Melonia, granaattiomenaa ja fetasalaattia

Tämä salaatti on tuoreuden perikuva, mutta täyteläisen suolaisen fetajuuston ansiosta siinä on myös makua.

  • 15' Valmistelu

Pysy ajan tasalla

Rekisteröidy ja saat KitchenAidin uutiset sekä tarjoukset suoraan sähköpostiisi sekä 10 %:n alennuskoodin seuraavalle ostoskerrallesi.

TILAA

Ymmärrän ja hyväksyn sisällön kohdassa Tietosuojaseloste ja:




Henkilökohtainen alennuskoodisi on käytettävissä ainoastaan osoitteessa kitchenaid.fi. Koodia ei voi yhdistää muihin KitchenAid-alennuksiin tai -tarjouksiin. Saat alennuskoodin sähköpostitse, kun rekisteröidyt ensimmäistä kertaa (koodi on kertaluontoinen). Voit lopettaa markkinointiviestien tilaamisen milloin tahansa.

Karpalo-saksanpähkinä-leipä

Vaihe 1

Valmistele ainekset työtasolla. Lämmitä KitchenAid-leipäkulho täyttämällä se kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja kuivaa kevyesti. Lisää kaikki ainekset leipäkulhoon. Sekoita ainekset keskenään lastalla tai puulusikalla, kunnes ainekset muodostavat kosteahkon seoksen. Kiinnitä taikinakoukku KitchenAid Artisan -yleiskoneeseen. Käynnistä yleiskone ja valitse nopeus 2. Vatkaa aineksia noin minuutin ajan tai kunnes seos muistuttaa kosteaa taikinaa. Älä vaivaa taikinaa liikaa. Irrota kulho yleiskoneesta ja ripottele kulhoon ja taikinan päälle reilusti vehnäjauhoja. Kääntele taikinaa käsin (tai lastalla), jotta saat sen koottua yhteen ja sen pintaan tarttuu jauhoja. Ripottele päälle hieman lisää jauhoja ja peitä kulho kannella. Anna taikinan nousta 1–1,5 tuntia tai kunnes se on noussut melkein kulhon yläreunaan asti.

Vaihe 2

Poista kulhon kansi ja muotoile taikinasta pallo jauhotetuilla käsillä. Aseta pallo tasolle, jonka päällä on jauhoa. Kun taikina on pyöreähkönä pallona, ota kiinni taikinan yläreunasta, venytä sitä poispäin itsestäsi ja taita sitten taikinan keskelle kirjekuoren tapaan. Käännä taikinaa hieman ja toista vaihe uudesta yläreunasta. Jatka taikinan kääntämistä, venyttämistä ja taittamista keskelle 3–4 täyttä kierrosta. (Taikinan venyttäminen vaikeutuu työn edetessä.) Käännä taikina viimeisen venytyksen ja taittamisen jälkeen ylösalaisin niin, että taittopuoli jää alapuolelle. Ripottele työtasolle leivän kokoiselle alueelle muutama ruokalusikallinen kaurahiutaleita. Aseta leipä kaurahiutaleiden päälle. Aseta molemmat kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. (Taikinaa pyöritellessä kaurahiutaleet tarttuvat taikinan pintaan.) Samalla taikinasta tulee pyöreä.

Vaihe 3

Anna taikinan levätä sen ajan, kun peset leipäkulhon ja kuivaat sen huolellisesti. Jauhota leipäkulhon puhdas sisäpuoli kevyesti. Aseta taikina takaisin leipäkulhoon taittopuoli alaspäin. Peitä kulho kannella ja anna taikinan nousta vielä 30 minuuttia. (Taikinan tulisi tuntua vaahtokarkkimaiselta, kun sitä painaa kevyesti sormella.)

Vaihe 4

Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 230 asteeseen. (HUOMAUTUS. Aseta ritilä niin keskelle uunia kuin leipomiskannellisen leipäkulhon korkeus sallii.) Ennen paistamista irrota leipäkulhon kansi nostatuksen jälkeen ja aseta pyöreä leivinpaperi kulhon kannen sisäpuolelle. Käännä taikina varovasti leivinpaperilla vuoratun leipomiskannen päälle (niin, että taittopuoli tulee ylöspäin). Varo, ettei taikina lässähdä tai menetä muotoaan. Tomuta ylimääräinen jauho leipäkulhosta ja peitä taikina leipäkulholla. Aseta uuniin. Paista 30 minuuttia. Ota taikina pois leipäkulhosta ja paista taikinaa ilman kulhoa vielä 10–12 minuuttia tai kunnes kuori on kullanruskea ja siitä kuuluu ontto ääni, kun sitä kopautetaan. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.

Kokin vinkit

Leipää valmistaessa jauhot kannattaa punnita. Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, älä paina jauhoja mitta-astiaan tiukasti. Sekoittele jauhoja ennen mitta-astian täyttöä ja työnnä ylimääräinen jauho pois mitta-astian reunalta keittiöveitsen tylpällä sivulla. Leivän päälle ei tarvitse tehdä viiltoja leipomisen aikana. Koska taikinaa on venytetty ja taitettu, siihen muodostuu luonnollisesti halkeamia, kun leipä käännetään toisen nostatuksen jälkeen leipomiskannelle. Näin se saa täydellisen artesaanileivän muodon.

top
Valitse uusi tuote

Valitse vertailuun

Vertaile tuotteita

Voit valita vertailuun vain kolme tuotetta. Poista yksi tuote, niin voit lisätä sen tilalle jonkin muun.