Skip the navigation

Karpalo-saksanpähkinäleipä

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Cranberry Oat Walnut Bread

Tässä leivässä yhdistyvät herkulliset rapeat saksanpähkinät ja makeat karpalot. Hyvää sellaisenaan tai välipalana vahvan sinihomejuuston kera.

Duration
Yhteensä2h15
Valmistelu1h35
Ruoanlaitto40min

Välineet

BreadBowlBreadBowl
StandMixerStandMixer

Ainekset

Annos

350 g

vehnäjauhoja

45 g

kaurahiutaleita

6 g

kuivahiivaa

8 g

suolaa

1/2 tl

kardemummaa

60 g

hunajaa

40 g

murskattuja saksanpähkinöitä

45 g

kuivattuja karpaloita

350 ml

lämmintä vettä

Vaiheittaiset ohjeet

  1. Valmistele ainekset työtasolla. Lämmitä KitchenAid-leipäkulho täyttämällä se kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja kuivaa kevyesti. Lisää kaikki ainekset leipäkulhoon. Sekoita ainekset keskenään lastalla tai puulusikalla, kunnes ainekset muodostavat kosteahkon seoksen. Kiinnitä taikinakoukku KitchenAid Artisan -yleiskoneeseen. Käynnistä yleiskone ja valitse nopeus 2. Vatkaa aineksia noin minuutin ajan tai kunnes seos muistuttaa kosteaa taikinaa. Älä vaivaa taikinaa liikaa. Irrota kulho yleiskoneesta ja ripottele kulhoon ja taikinan päälle reilusti vehnäjauhoja. Kääntele taikinaa käsin (tai lastalla), jotta saat sen koottua yhteen ja sen pintaan tarttuu jauhoja. Ripottele päälle hieman lisää jauhoja ja peitä kulho kannella. Anna taikinan nousta 1–1,5 tuntia tai kunnes se on noussut melkein kulhon yläreunaan asti.

  2. Poista kulhon kansi ja muotoile taikinasta pallo jauhotetuilla käsillä. Aseta pallo tasolle, jonka päällä on jauhoa. Kun taikina on pyöreähkönä pallona, ota kiinni taikinan yläreunasta, venytä sitä poispäin itsestäsi ja taita sitten taikinan keskelle kirjekuoren tapaan. Käännä taikinaa hieman ja toista vaihe uudesta yläreunasta. Jatka taikinan kääntämistä, venyttämistä ja taittamista keskelle 3–4 täyttä kierrosta. (Taikinan venyttäminen vaikeutuu työn edetessä.) Käännä taikina viimeisen venytyksen ja taittamisen jälkeen ylösalaisin niin, että taittopuoli jää alapuolelle. Ripottele työtasolle leivän kokoiselle alueelle muutama ruokalusikallinen kaurahiutaleita. Aseta leipä kaurahiutaleiden päälle. Aseta molemmat kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. (Taikinaa pyöritellessä kaurahiutaleet tarttuvat taikinan pintaan.) Samalla taikinasta tulee pyöreä.

  3. Anna taikinan levätä sen ajan, kun peset leipäkulhon ja kuivaat sen huolellisesti. Jauhota leipäkulhon puhdas sisäpuoli kevyesti. Aseta taikina takaisin leipäkulhoon taittopuoli alaspäin. Peitä kulho kannella ja anna taikinan nousta vielä 30 minuuttia. (Taikinan tulisi tuntua vaahtokarkkimaiselta, kun sitä painaa kevyesti sormella.)

  4. Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 230 asteeseen. (HUOMAUTUS. Aseta ritilä niin keskelle uunia kuin leipomiskannellisen leipäkulhon korkeus sallii.) Ennen paistamista irrota leipäkulhon kansi nostatuksen jälkeen ja aseta pyöreä leivinpaperi kulhon kannen sisäpuolelle. Käännä taikina varovasti leivinpaperilla vuoratun leipomiskannen päälle (niin, että taittopuoli tulee ylöspäin). Varo, ettei taikina lässähdä tai menetä muotoaan. Tomuta ylimääräinen jauho leipäkulhosta ja peitä taikina leipäkulholla. Aseta uuniin. Paista 30 minuuttia. Ota taikina pois leipäkulhosta ja paista taikinaa ilman kulhoa vielä 10–12 minuuttia tai kunnes kuori on kullanruskea ja siitä kuuluu ontto ääni, kun sitä kopautetaan. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.

  5. Leipää valmistaessa jauhot kannattaa punnita. Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, älä paina jauhoja mitta-astiaan tiukasti. Sekoittele jauhoja ennen mitta-astian täyttöä ja työnnä ylimääräinen jauho pois mitta-astian reunalta keittiöveitsen tylpällä sivulla. Leivän päälle ei tarvitse tehdä viiltoja leipomisen aikana. Koska taikinaa on venytetty ja taitettu, siihen muodostuu luonnollisesti halkeamia, kun leipä käännetään toisen nostatuksen jälkeen leipomiskannelle. Näin se saa täydellisen artesaanileivän muodon.