Kaikki pokén värit
min lukuaika
12 maaliskuu 2024
Tutustutaan paremmin terveelliseen havaijilaiseen ruokaan, johon gourmet-fanit ovat ihastuneet
Traditional Hawaiian dish
Otetaan kulhollinenkuutioitua, soijakastikkeessa marinoitua, öljyllä ja seesaminsiemenillä maustettua raakaa kalaa sekä kourallinen korianteria ja kevätsipulia. Eikö olekin houkutteleva kuva? On tosiaankin, ja parasta on, että se on olemassa – nämä ovat havaijilaisen perinneruoan pokén (lausutaan POH-kei) perusainekset. Poké on valloittanut ravintolat ympäri maailmaa, ja aivan ansiosta. Ruokatrendit Los Angelesistä New Yorkiin keskittyvät pokéen ja poké-hulluus on levinnyt myös Eurooppaan.
Japanilaisen chirashin ja eteläamerikkalaisen cevichen serkku poké on eräänlaista "hajotettua" sushia, ja sillä on edellytykset tulla kulinaristinen menestystarina – sen lisäksi, että se on nopea ja helppo valmistaa, se on myös terveellistä ja näyttää houkuttelevalta. Poké tarkoittaa leikkaamista tai viipalointia havaijin kielellä. Poké oli perinteinen kalastajien kalastusretkillään syömä ruokalaji, johon he lisäsivät mitä löysivät. Havaijilla sitä löytää kaikkialta – sitä myydään kadulla, baareissa ja jopa huoltoasemilla. Voit löytää vihanneksia ja hedelmiä myyvästä kaupasta pokébaarin 30 eri yhdistelmävaihtoehdolla.
Poké vastaan sashimi tai tartar
Älä sekoita sitä sashimiin tai tartariin: näistä ruokalajeista poiketen pokéssa kala kuutioidaan suuriksi paloiksi, marinoidaan ja sekoitetaan muiden ainesosien kanssa kuten salaatti. Toisin kuin cevichen (joka valmistetaan suurin piirtein samalla tavalla ja johon lime tuo happamuutta), pokén maku on pyöreä, täyteläinen ja karkea, koska kala marinoidaan soijakastikkeella ja seesamiöljyllä, mikä on osoitus japanilaisten ja korealaisten maahanmuuttajien vaikutuksesta.
Ravintoarvot
Ravintoarvojen suhteen salaatin ja pääruoan välimuodosta pokésta ei puutu mitään – siinä on runsaasti proteiineja, tuoreita vitamiineja, mineraalisuoloja ja hyviä rasvoja. Myöskään herkuttelussa ei ole mitään hävettävää: kalanpaloihin (jotka ovat yleensä tonnikalaa, mutta joskus myös lohta, mustekalaa tai rapua) yhdistetään muitakin tuoreita ja terveellisiä ainesosia, kuten avokadoa, limeä, tomaattia, salaattia tai kaalinlehtiä, kurkkua, kesäkurpitsaa, inkivääriä ja chiliä. Tarjolla on myös tobikoa (liitokalan mätiä), pavun ituja, merilevää, edamame-papuja, tofua, makadamiapähkinöitä ja mangoa. Koko komeus viimeistellään limellä, kevätsipulilla ja korianterilla ja tarjoillaan riisin, salaatinlehtien tai mustakaalin lehtien kanssa.
Havaijilaisen ruoan suosio kasvaa ja jopa Havaijin saarella laatu on yleisesti parantunut merkittävästi viime vuosina. Havaijilaiset kokit ovat kyllästyneet rajoittamaan ruokaan käyttämänsä ainekset ananakseen, säilykelihaan ("spam", tunnettu yhdysvaltalaisen yrityksen valmistama lihasäilyke, joka on niin suosittu, että siitä on tullut havaijilaisen keittiön perustarvike) ja poihin, makeaan kermaan, joka on valmistettu taarosta (perunan kaltaisesta mukulasta). Poita valmistetaan vain Havaijin saarella ja siellä sitä syödään valtavia määriä.
Lisättäköön vielä, että viime vuosina uskomattoman vahvasti noussut raa'an kalan syömisen trendi on avannut oven ruokalajeille, joiden maistamisesta emme ennen olisi osanneet edes uneksia. Poké on voitokas myös siksi, että sitä voi muokata lähes loputtomasti erilaisilla aineksilla ja jokaiselta kokilta löytyy omanlaisensa resepti. Esimerkiksi mausteisella majoneesikastikkeella maustettu kalifornialainen poké tarjoillaan riisillä tai mustakaalilla, kelp-nuudeleiden, salottisipulin ja mustien seesaminsiementen kanssa. Luovimmissa versioissa on myös mustaa riisiä, kvinoaa, bulguria tai fregola-pastaa. Lisäksi tämä raaka kala tarjoillaan kulhossa, mikä tekee siitä sushia yksinkertaisemman ja nopeamman ratkaisun ja on osa trendin luonnollista kehitystä. Näiden onnekkaiden sattumusten takia poké on suosion huipulla.
Missä pokéa voi syödä?
Nykyään aika lailla missä tahansa. Jos olet niin onnekas, että olet tätä artikkelia lukiessasi Havaijilla, sinun on pistäydyttävä legendaarisessa Da Poké Shackissä Kailua Konassa, mutta löydät sitä helposti myös kotikulmilta. Joka puolelle ilmestyvien pokéravintoloiden lisäksi, jos olet New Yorkissa, mene Noreetuhiin. Kyseinen ravintola valmistaa havaijilaisia ruokia moderniin tyyliin ja tarjoaa pokéa erilaisilla merilevillä ja pikkelöidyillä jalapeñoilla maustettuna. Milanossa T.O.M.:n keittiömestari Charlie Pierce valmistaa sitä tonnikalan, paahdettujen italialaisten hasselpähkinöiden, avokadokerman ja paistettujen wontonien kera. Lontoossa voit nautiskella poké-kulhoista Black Row Poke Barissa, jonka Kurt Zdesar (Chotto Matten ja Nobun taustajoukoista) on vastikään avannut Mayfairiin.
Kun talven kylmyys alkaa purra, astu pokéravintolaan ja kokeile eri yhdistelmiä samalla kun siemailet kylmää olutta. Ne vievät sinut valkoiselle rannalle surffilautasi vierelle, missä merivirta jaloissasi kiskoo sinua mukaansa.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.