Kuka varasti hillon?
min lukuaika
28.4.2023
Herätä henkiin kotitekoisen hillon valmistamisen kadonnut perinne!
Kuka varasti hillon? Vaikuttaa harmittomalta kysymykseltä, mutta monet muistavat ajan, jolloin joka kodin kaapit täyttyivät kotitekoisista säilykkeistä, hilloista ja marmeladeista. Hillojen asteittaiseen katoamiseen ruokapöydistä on monia syitä. Yksi niistä on perinteisen aamiaisen katoaminen pika-aterioiden ja valmistuotteiden tieltä. Kellään ei tunnu enää olevan aikaa istua muutamaksi minuutiksi sivelemään makeaa leivän päälle.
KitchenAid malttaa kuitenkin panostaa hilloihin. Mikä olisikaan parempi tilaisuus muistella kaapista varastetun hillon kiellettyä nautintoa kuin viettää päivä täyttäen purkkeja mummon reseptikirjasta löydettyjen perinteisten reseptien herkullisilla uudistetuilla versioilla? Ennen kuin heittäydymme herkkuja valmistamaan, käydään läpi niiden määritelmät. Hilloa valmistetaan kypsentämällä kokonaisia tai pilkottuja hedelmiä vaihtelevan sokerimäärän kera, kun taas marmeladit ovat tietyntyyppisiä hilloja, jotka on tehty nimenomaan sitrushedelmistä. Muitakin eroja on – myös kulttuurisidonnaisia – mutta ne eivät ole kovin tarkkoja.
Hedelmä
On tärkeää valita hyvälaatuisia kypsiä hedelmiä (raaoista hedelmistä tulee epätasainen ja makeahko mutta mauton seos), mieluiten biologisesti kasvatettuja. Valitse aina satokauden tuotteita. Näin voit hyödyntää hedelmän maun ja ravitsemukselliset ominaisuudet täysin. Hedelmät on tietenkin pestävä ja vaurioituneet tai syömäkelvottomat osat poistettava ennen käyttöä. Monesti kuori voidaan käyttää myös, ja se sisältääkin usein suurimman osan hyytymiseen tarvittavasta pektiinistä.

Sokeri
Voit valita monista makeutusaineista haluamasi oman makusi, halutun makeustason ja makuyhdistelmien mukaan. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi perinteinen sokeri, fariinisokeri, hunaja, melassi, mallas (riisi, ohra, maissi ja speltti), vaahterasiirappi tai agavesiirappi.

Pektiinillä vai ilman?
Puristit ovat ehdottomasti sitä mieltä, että kotitekoiseen hilloon ei tarvitse lisätä pektiiniä, koska hedelmissä on tätä hyydytysainetta luonnostaan. Ongelmana on, että joissain hedelmissä sitä on paljon ja toisissa vähemmän. Jos valmistat vesipohjaista hedelmähilloa tai haluat lyhentää kypsennysaikaa, sen käyttämisestä voi olla apua.

Valmistaminen
Et tarvitse kuin hedelmiä, sokeria ja halutessasi pektiiniä! Valmistus on helppoa. Käytetyn tekniikan valinta riippuu erityisesti hedelmien ominaisuuksista.
Leikkaa hedelmät pieniksi samankokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsentyvät tasaisesti, ja laita ne kattilaan sokerin kanssa. Sopiva sokerin määrä on 40–100 % hedelmien painosta. Keitä keskilämmöllä, kunnes vesi haihtuu ja sokeri sakenee. Kuinka kauan siinä kestää? Se riippuu hedelmästä ja veden määrästä, mutta ilman pektiiniä aikaa voi kulua yli kaksi tuntia enemmän. Sen, koska hillo on valmista, voi päätellä koostumuksesta. Ota teelusikallinen hilloa ja laita se pienelle lautaselle. Jos se on paksua eikä leviä ympäriinsä, se on valmista.

Jos haluat heti päästä kokeilemaan, tässä neljä ehdotusta – yksi jokaiselle kaudelle.
Talvi: appelsiinimarmeladi
Appelsiinimarmeladissa on karvas maku, joka sopii tiettyihin yhdistelmiin. Useimmissa resepteissä käytetään hedelmälihaa ilman kuorta, mutta jos pidät kitkerämmästä mausta, voit keittää kuoren erikseen ennen perinteiseen valmistukseen siirtymistä.
Kevät: mansikka-inkiväärihillo
Tässä keväinen hillo, joka sopii erinomaisesti juustokakun ja pannukakun päälle tai torttujen valmistamiseen. Kaipaatko nopeampaa ja yksinkertaisempaa versiota? KitchenAid Artisan Cook Processor -monitoimikeittimellä mansikka-inkiväärihillon valmistaminen on helppoa ja siistiä.
Kesä: viikunahillo
Viikunat ovat monipuolisuuteensa nähden varsin aliarvostettuja. Viikunahillo sopii erinomaisesti sekä makeisiin käyttötarkoituksiin, kuten torttuihin ja keksien täytteeksi, että yhdistettäväksi ikääntyneen juuston kanssa.
Syksy: sipulirelissi
Viimeinen vinkkimme on relissi, jota ei ole tehty hedelmistä. Voit nauttia sitä juustojen kanssa tavallisten höysteiden sijaan tai voileipien ja hampurilaisten mausteena. Lisää makua saat lorauttamalla joukkoon punaviiniä valmistuksen aikana.

KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.