Välineet
Ainekset
190 g vaaleita leipäjauhoja
270 g ruisjauhoja
7 g suolaa
200 ml vettä
150 ml lämmintä vettä
10 g kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
45 g hapanjuurta
Vaiheittaiset ohjeet
Sekoita hapanjuuri, 170 grammaa ruisjauhoa ja 200 ml vettä. Peitä puhtaalla pyyhkeellä ja anna kohota yön yli huoneenlämmössä.
Lämmitä leipäkulho täyttämällä se kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja taputtele kuivaksi. Kiinnitä leipäkulho siivilä- ja vaakalisävarusteella varustettuun KitchenAid-yleiskoneeseen. Siivilöi jauhot ja suola kulhoon sekoittaen samalla nopeudella 1.
Sekoita hiiva, hunaja ja 150 ml lämmintä (40°C) vettä pienessä kulhossa. Anna levätä 10 minuuttia ja lisää leipäkulhoon.
Lisää hapantaikina leipäkulhoon.
Kiinnitä taikinakoukku laitteeseen ja vaivaa 5 minuuttia nopeudella 2.
Poista taikina koukusta ja irrota leipäkulho laitteesta. Sirottele taikinan päälle kevyesti jauhoja. Kääntele taikinaa jauhoissa käsin ja peitä sitten kulho kannella. Anna taikinan nousta 60 minuuttia.
Poista kansi ja siirrä taikina varovasti kulhosta jauhotetulle alustalle. Muodosta taikinasta pallo nostamalla ja venyttämällä taikinan reunaa ja kääntämällä se taikinan keskelle kuin taittaisit kirjekuoren. Jatka, kunnes taikinasta muodostuu pyöreä leipä. Aseta molemmat kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. Näin taikinasta tulee pyöreä.
Vuoraa leipäkulhon kansi leivinpaperilla. Aseta taikina kannen päälle ja peitä leipäkulholla. Anna taikinan kohota vielä 30 minuuttia.
Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 230 asteeseen. Avaa leipäkulho ja tee leivän pintaan viiltoja. Sulje leipäkulhon kansi ja laita kulho uuniin. Paista 30 minuuttia. Ota varovasti patakintaita käyttäen leipäkulho pois kannen päältä ja jatka leivän paistamista vielä 10 minuutin ajan tai kunnes kuori on kullanruskea. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.