Dauphinois-perunagratiini
Tämä lämminhenkinen gratiini on ranskalainen klassikkoruoka.
Dauphinois-perunagratiini
Tämä lämminhenkinen gratiini on ranskalainen klassikkoruoka.
Välineet
Ainekset
30 g voita
1,5 rkl vehnäjauhoja
375 ml maito
225 ml kerma
3 valkosipulinkynsiä
1,5 tl suolaa
1 tl pippuria
6 vartta tuoretta timjamia
1 tl muskottipähkinää
1,5 kg peruna
105 g gruyère-juustoa
Vaiheittaiset ohjeet
Sulata voi paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää jauhot ja sekoita koko ajan vispilällä 2 minuuttia.
Vispaa hiljalleen sekaan maito ja kerma. Lämmitä kiehumispisteeseen. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Lisää valkosipuli, suola, pippuri, timjami ja muskottipähkinä pannulle ja paista miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
Kuori perunat. Aseta kaksipuolinen viipalointi-/raastinlevy monitoimikoneeseen. Viipaloi perunat nopeudella 1.
Käännä levyn raastinpuoli käyttöön ja raasta juusto nopeudella 2.
Voitele uunivuoka voilla. Levitä pohjalle kerros kermaseosta. Lisää 1/3 perunoista. Lisää uusi kerros kastiketta ja 1/3 juustosta. Jatka samaan tapaan vielä kaksi kerrosta. Älä ripottele juustoraastetta pinnalle vaan jätä se odottamaan.
Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 1 tunti. Poista folio. Ripottele juustoraaste vuoan pinnalle ja paista vielä 15 minuuttia 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta on ruskistunut.