Helppo ranskanleipä
Helppo ranskanleipä
Välineet
Ainekset
550 g vehnäjauhoja
10 g sokeria
14 g kuivahiivaa
10 g suolaa
375 ml lämmintä vettä (n. 40°c)
Vaiheittaiset ohjeet
Kaada vesi taikinakoukulla varustetun KitchenAid-yleiskoneen kulhoon. Lisää hiiva ja sokeri. Sekoita 30 sekunnin ajan yleiskoneen nopeudella 1, jotta hiiva ja sokeri liukenevat veteen. Kiinnitä yleiskoneeseen siivilä- ja vaakalisävaruste. Aseta yleiskoneen nopeudeksi 1 ja siivilöi jauhot kulhoon vähitellen. Lisää suola. Irrota siivilä- ja vaakalisävaruste yleiskoneesta. Vaivaa taikinaa 2 minuuttia nopeudella 1. Irrota taikina koukusta ja laita taikina takaisin kulhoon. Sirottele taikinan päälle kevyesti jauhoja. Kääntele taikinaa jauhoissa käsin. Peitä kulho puhtaalla liinalla. Anna taikinan nousta 60 minuuttia.
Poista liina kulhon päältä ja siirrä taikina varovasti kulhosta jauhotetulle tasolle. Muodosta taikinasta pallo nostamalla ja venyttämällä taikinan reunaa ja kääntämällä se taikinan keskelle kuin taittaisit kirjekuoren. Jatka, kunnes taikinasta muodostuu pyöreä leipä. Käännä taikina ja aseta kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. Näin taikinasta tulee pyöreä. Aseta taikina kohotuskoriin. Peitä taikina puhtaalla liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.
Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 240 asteeseen. Laita tyhjä kannellinen vuoka uuniin. Kun vuoka on lämmin, ota se pois uunista.
Kumoa taikina kohotuskorista leivinpaperin päälle. Tee leivän pintaan viiltoja. Aseta leipä varovasti kannelliseen vuokaan. Laita kansi vuoan päälle ja paista 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä 10 minuuttia, kunnes leipä on kauniin ruskea ja rapea. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.