Paras kotitekoinen pizzataikina
Paras kotitekoinen pizzataikina
Välineet
Ainekset
800 g vehnäjauhoja
200 g durumvehnäjauhoja (semolina)
1 rkl merisuolaa
14 g hiivaa
ripaus ruokosokeria
650 ml vettä
Vaiheittaiset ohjeet
Aloita kaatamalla 800 grammaa vehnäjauhoja kulhoon ja lisää sitten 200 grammaa durumvehnäjauhoja, jotta saat pizzalle tyypillisen aidon maun ja koostumuksen. Lisää vielä 1 ruokalusikallinen merisuolaa, 14 grammaa hiivaa ja ripaus ruokosokeria. Säästä 130–260 grammaa jauhoja myöhempään vaiheeseen. Aseta spiraalin muotoinen taikinakoukku paikalleen, nosta kulho ja valitse nopeudeksi 2. Vaivaa noin 15 sekunnin ajan, kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Käytä roiskesuojaa ja lisää taikinaan vähitellen 650 ml vettä ja loput jauhoista. Sekoita noin 4 minuutin ajan, kunnes taikina tuntuu sileältä ja kimmoisalta eikä se enää tartu kulhon reunoihin. Laske kulho ja siirrä taikina pois kulhosta. Jos aiot tarjoilla pizzoja 12–16 vieraalle, toista edelliset vaiheet. Jos taikinaa on riittävästi, aseta kulho astianpesukoneeseen, jotta sitä kelpaa esitellä myöhemmin apukokeille.
Ripottele taikinan päälle jauhoja, peitä se muovikelmulla ja anna taikinan levätä noin 8 tuntia liinan alla huoneenlämmössä. Näin taikina on helppo kaulia ohueksi. Jaa taikina osiin sen mukaan, kuinka monta erillistä pizzaa aiot valmistaa, ja anna taikinapallojen levätä vielä 3–4 tuntia. Muotoile taikinapallot pizzapohjiksi 15–30 minuuttia ennen uuniin laittamista. Ripottele taikinapallon päälle hieman jauhoja ja kauli se ympyränmuotoiseksi pohjaksi, joka on 0,5 cm paksu ja noin 10 cm halkaisijaltaan – näin voit nauttia kuumasta pizzasta viimeistä suupalaa myöten. Kun olet muotoillut pohjat, lämmitä uuni 250 asteeseen ja lisää haluamasi täytteet pizzojen päälle. Paista pizzoja uunin alatasolla 7–10 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskeaa ja rapeaa.
Kokeile rohkeasti erikoisiakin täyteyhdistelmiä, kuten karamellisoitua pekonia ja timjamia; juustoa ja rucolaa sitruunan kera; pekonia, mozzarellaa, punaista paprikaa ja tomaatteja; mozzarellaa, kurpitsaa, selleriä, lehtijuurikasta, sipulia, sikuria ja taleggio-juustoa; endiiviä, oliiveja, anjoviksia ja kapriksia; mozzarellaa, tonnikalaa ja punasipulia tai kikherneitä, tonnikalaa ja pestoa.