Välineet
Ainekset
250 g unikonsiemeniä
40 g pehmeää voita
2 rkl ruokosokeria
60 g hunajaa
60 g rusinoita
80 g karamellisoituja appelsiininkuoria
1 rkl manteliuutetta
1 rkl rommia
350 g vehnäjauhoja
135 ml lämmintä maitoa
100 g sulatettua voita
4 kananmunaa
50 g sokeria
1 tl suolaa
15 g kuivahiivaa
Vaiheittaiset ohjeet
Laita unikonsiemenet kattilaan, peitä vedellä ja kiehauta. Keitä 25 minuuttia ja anna jäähtyä kokonaan.
Valuta unikonsiemenet siivilässä, joka on vuorattu ohuella harsomaisella kankaalla.
Kiinnitä yleiskoneeseen metallinen lihamylly hienolla jauhatuslevyllä. Jauha unikonsiemenet kahdesti nopeudella 4.
Sekoita unikonsiemenet hunajan, ruokosokerin, rusinoiden, karamellisoidun appelsiininkuoren, manteliuutteen, rommin ja pehmeän voin kanssa.
Lisää jauhot, sokeri, suola ja kuivahiiva taikinakoukulla varustetun yleiskoneen kulhoon. Erottele kananmunat ja lisää keltuaiset kulhoon.
Aloita sekoittaminen nopeudella 2 ja lisää vähitellen lämmintä maitoa (40 °C).
Vaivaa 5 minuuttia. Lisää sulatettu voi. Jatka vaivaamista, kunnes seoksesta on muodostunut taikinaa. Peitä taikina liinalla ja anna kohota tunnin ajan.
Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Kauli molemmat osat suorakulmioksi.
Vatkaa munanvalkuaisia, kunnes saat muodostettua vaahdosta huippuja. Levitä valkuaisvaahto taikinan päälle. Sekoita unikonsiementäyte taikinan päälle.
Käännä taikinan päät sisälle ja kääri taikina rullalle aloittaen toisesta pitkästä päästä.
Kierrä taikinan ympäri kaksi kerrosta leivinpaperia, jättäen taikinalle noin 3 cm kasvunvaraa. Anna kohota lämpimässä noin 30–45 minuutin ajan.
Paista 180-asteisessa esilämmitetyssä uunissa 35– 40 minuuttia. Ota pois uunista ja anna jäähtyä.