Pâte brisée -taikina
Pâte brisée -taikina
Välineet
Ainekset
225 g vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
1 rkl hienoa sokeria
120 g kylmää suolaamatonta voita (kuutioina)
2-4 rkl jääkylmää vettä
Vaiheittaiset ohjeet
Lisää jauhot, suola ja sokeri monitoimikoneeseen, jossa on terä, ja käytä sykäystoimintoa 1–2 kertaa, kunnes ainekset ovat sekoittuneet.
Lisää kylmä voi ja käytä sykäystoimintoa 1–2 kertaa, kunnes voi alkaa hajota. Varmista, että voi on palasina, sillä voipalasten ansiosta taikinan rakenteesta tulee lehtevä ja kevyt.
Kaada joukkoon vähitellen 2 ruokalusikallista vettä ja käytä sykäystoimintoa, kunnes seos alkaa muodostua (saatat tarvita 4 rkl vettä). Sekoita taikinaa, kunnes se alkaa paakkuuntua. Lopeta taikinan työstäminen ennen kuin siitä muodostuu pallo, sillä muutoin taikinasta tulee sitkeää.
Kaada seos työtasolle ja vaivaa sitä varovasti käsin, kunnes taikina muodostuu. Muotoile taikina tasaiseksi ja pyöreäksi. Peitä taikina muovikelmulla ja anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään yhden tunnin ajan ennen käyttöä.
Taikinaa voi hyödyntää monenlaisissa piirakkaresepteissä. Taikina paistetaan kunkin reseptin ohjeiden mukaan.