Perusteet: voitaikina
Rapea, kevyt ja monikäyttöinen taikina, josta voidaan tehdä niin makeita kuin suolaisiakin leivonnaisia.
Perusteet: voitaikina
Rapea, kevyt ja monikäyttöinen taikina, josta voidaan tehdä niin makeita kuin suolaisiakin leivonnaisia.
Välineet
Ainekset
500 g vehnäjauhoja
600 g kylmää voita, kuutioituna
10 g hienoa sokeria
1 tl suolaa
200 ml jääkylmää vettä
Vaiheittaiset ohjeet
Lisää jauhot, 100 grammaa kylmää kuutioitua voita, sokeri, suola ja kylmä vesi taikinakoukulla varustetun yleiskoneen kulhoon. Aseta nopeudeksi 1 ja vaivaa taikinaa 5 minuuttia.
Muotoile taikina suureksi suorakulmioksi ja pane se jääkaappiin 2 tunniksi.
Litistä kaulimella 500 grammaa voita suorakaiteen muotoon siten, että se on kooltaan 2/3 taikinan koosta. Laita jääkaappiin 2 tunniksi.
Aseta voi taikinan päälle, taita taikina voin päälle ja paina reunat kiinni. Kauli taikinaa pituussuunnassa, kunnes se on kooltaan kaksinkertainen. Taita taikina kolmeen osaan ja nipistä reunat kiinni. Jäähdytä jääkaapissa 2 tuntia.
Toista viimeisimmät vaiheet (kauli, taita, nipistä, jäähdytä) vielä viidesti.
Taikina on nyt valmis käytettäväksi makeissa ja suolaisissa leivonnaisissa. Voitaikina säilyy pakastimessa 6 kuukauden ajan.