Rosmariini- ja valkosipulileipä
Nauti tämä rapean maukas leipä herkullisilla lisukkeilla tai vain oliiviöljyyn kastettuna.
Ainekset
1 kokonainen valkosipuli
1 tl oliiviöljyä
235 ml kädenlämpöistä vettä
30 g voita
300 g leipäjauhoja
8 g kuivahiivaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
4 vartta tuoretta rosmariinia
Vaiheittaiset ohjeet
Leikkaa valkosipulin pääty pois. Aseta valkosipuli alumiinifoliolle ja kaada päälle oliiviöljyä. Paista 205 asteeseen lämmitetyssä uunissa 30 minuuttia. Anna paahdetun valkosipulin jäähtyä 10 minuuttia ja irrota sitten valkosipulin kynnet.
Laita voi veteen ja anna sen sulaa. Lämmitä leipäkulho täyttämällä se kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja taputtele kuivaksi. Lisää leipäjauho, sokeri, hiiva ja suola taikinakoukulla varustettuun leipäkulhoon. Sekoita nopeudella 1. Valuta hitaasti sekaan lämmin veden ja voin sekoitus ja vaivaa 2 minuuttia. Pilko rosmariinin oksat ja lisää ne kulhoon. Lisää ja paahdettu valkosipuli ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Ota taikina pois ja ripottele sen päälle jauhoja. Laita se sitten takaisin kulhoon ja peitä kannella. Anna taikinan nousta 60 minuuttia.
Poista kulhon kansi ja siirrä taikina varovasti kulhosta kevyesti jauhotetulle tasolle. Muodosta taikinasta pallo nostamalla ja venyttämällä taikinan reunaa ja kääntämällä se taikinan keskelle. Jatka, kunnes taikina on pyöreän leivän muotoinen. Aseta molemmat kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. Näin taikinasta tulee pyöreä. Vihje: Jos haluat paksun Boule-tyyppisen leivän, voit antaa muotoillun leivän seistä 10 minuuttia ja muotoilla sitä sitten uudelleen edellä kuvatulla tavalla.
Vuoraa leipäkulhon kansi leivinpaperilla. Aseta taikina kannen päälle ja peitä leipäkulholla. Anna taikinan kohota vielä 30 minuuttia.
Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 230 asteeseen. Laita leipäkulho uuniin. Irrota leipäkulho kannesta ja tee leivän pintaan viiltoja. Sulje ja laita uuniin. Paista 30 minuuttia ja ota sitten varovasti patakintaita käyttäen leipäkulho pois kannen päältä. Jatka leivän paistamista vielä 10 minuutin ajan tai kunnes kuori on kullanruskea. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä hieman ennen viipalointia.