Sitruunaiset mansikkahillomunkit
Kotitekoisten munkkien tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Nämä sitruunalla maustetut mansikkahillomunkit vievät kielen mennessään.
Sitruunaiset mansikkahillomunkit
Kotitekoisten munkkien tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Nämä sitruunalla maustetut mansikkahillomunkit vievät kielen mennessään.
Välineet
Ainekset
180 ml maitoa
6 g aktiivista kuivahiivaa
440 g vehnäjauhoja
265 g + 1 rkl kidesokeria
85 g voita
1 iso kananmuna
1 tl sitruunamehua
1 tl sitruunankuorta
1/2 tl suolaa
1 1/4 l rypsiöljyä
500 g mansikkahilloa
Vaiheittaiset ohjeet
Mittaa maito mikronkestävään lasiseen mittakuppiin ja lämmitä kädenlämpöiseksi (ei liian kuumaksi), noin 30 sekuntia. Lisää 1 ruokalusikallinen sokeria ja hiiva, sekoita vispilällä kevyesti. Odota kunnes hiiva aktivoituu ja alkaa vaahdota, noin 3–5 minuuttia.
Kiinnitä taikinakoukku KitchenAidin 3,1 litran monitoimikoneeseen. Lisää 410 grammaa jauhoja, 65 grammaa sokeria, voi, muna, sitruunamehu, sitruunan kuorta ja suolaa. Sulje kansi ja käytä laitetta hitaalla nopeudella. Sekoita seosta noin minuutin ajan. Poista sitten syöttöputki ja lisää loput 30 grammaa jauhoja laitetta pysäyttämättä. Anna laitteen vaivata taikinaa vielä 3–4 minuuttia tai kunnes se on tasaista ja pehmeää.
Voitele suuri kulho öljyspraylla. Poista taikina koneesta, tee siitä tasainen pallo ja aseta kulhoon. Peitä kulho tiiviisti muovikääreellä ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa, noin 2 tuntia.
Muotoile munkit. Valmistele suuri uunipelti vuoraamalla se muovikelmulla. Kun taikina on kohonnut, siirrä se puhtaalle työtasolle ja painele litteäksi. Muotoile taikinasta noin 40 cm x 12 cm kokoinen suorakulmio. Jaa taikina pituussuunnassa kahteen yhtä suureen osaan ja leikkaa molemmat 12 palaan. Vaivaa/pyöritä taikinapalat tasaisiksi, hieman golf-palloa suuremmiksi palloiksi. Asettele taikinapallot pellille niin, että niiden ympärille jää hyvin tilaa kohoamiselle. Kun taikinapallot ovat valmiit, peitä uunipelti muovikelmulla ja anna pallojen kohota lämpimässä kaksinkertaisiksi tai noin tunnin ajan.
Paista munkit. Kuumenna rypsiöljy 4 litran kattilassa 175-asteiseksi. Kun öljy lämpenee, valmistele erillinen uunipelti tai -ritilä vuoraamalla se kahdella kerroksella talouspaperia ja aseta se hellan viereen. Kaada 2,5 desilitraa sokeria kulhoon ja aseta se pellille. Paista munkit osissa kullankeltaisiksi (noin 2 minuuttia per puoli) ja käännä kerran. Nosta munkit reikäkauhalla kattilasta paperilla vuoratulle pellille. Anna munkkien jäähtyä hetki ja pyörittele sitten kidesokerissa.
Täytä munkit. Kun kaikki munkit on pyöritelty sokerissa, täytä pursotinpussi hillolla. Tee munkin kylkeen reilun sentin viilto terävällä veitsellä, aseta pursotin reikään ja täytä munkki hillolla.