Skip the navigation

Suklaa-kirsikkaruisleipä

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Chocolate Cherry Rye Bread

Tätä leipää täydentävät suklaa ja kirsikka, jotka tarjoavat yhdessä mehevän kokonaisuuden. Täydellinen aamiaispöytään tai välipalaksi teekupillisen kanssa.

Duration
Yhteensä2h45
Valmistelu2h5
Ruoanlaitto40min

Välineet

BREAD_BOWLBREAD_BOWL
STAND_MIXERSTAND_MIXER

Ainekset

275 g

vehnäjauhoja

80 g

tummia ruisjauhoja

6 g

kuivahiivaa

1 tl (8g)

suolaa

15 g

kaakaojauhetta

25 g

sokeria

350 ml

lämmintä vettä

120 g

kuivattuja kirsikoita isoina paloina

130 g

tummasuklaahippuja

Vaiheittaiset ohjeet

  1. Valmistele ainekset työtasolla. Lämmitä leipäkulho täyttämällä se kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja kuivaa kevyesti. Lisää kulhoon jauhot, hiiva, suola, kaakaojauhe, sokeri ja vesi. Sekoita ainekset keskenään lastalla tai puulusikalla, kunnes ainekset muodostavat kostean seoksen. Kiinnitä taikinakoukku KitchenAid Artisan -yleiskoneeseen ja aseta yleiskoneen nopeudeksi 2. Sekoita joukkoon hienonnetut kuivatut kirsikat ja suklaahiput noin 30 sekunnin jälkeen. Vatkaa vielä 30 sekuntia tai kunnes kostea taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Älä vaivaa taikinaa liikaa. Irrota taikina taikinakoukusta ja irrota kulho yleiskoneesta. Ripottele kulhoon ja taikinan päälle reilusti vehnäjauhoja ja kääntele taikinaa käsin (tai lastalla), jotta jauhoa on kaikkialla taikinan päällä. Ripottele päälle hieman lisää jauhoja ja peitä kulho kannella. Anna taikinan nousta lämpimässä 1,5–2 tuntia tai kunnes se on noussut melkein kulhon yläreunaan asti.

  2. Poista kulhon kansi ja muotoile taikinasta pallo jauhotetuilla käsillä. Aseta pallo tasolle, jonka päällä on jauhoa. Kun taikina on pyöreähkönä pallona, ota kiinni taikinan yläreunasta, venytä sitä poispäin itsestäsi ja taita sitten taikinan keskelle kirjekuoren tapaan. Käännä taikinaa hieman ja toista vaihe uudesta yläreunasta. Jatka taikinan kääntämistä, venyttämistä ja taittamista keskelle 3–4 täyttä kierrosta. (Taikinan venyttäminen vaikeutuu työn edetessä.) Käännä taikina viimeisen venytyksen ja taittamisen jälkeen ylösalaisin niin, että taittopuoli jää alapuolelle. Aseta molemmat kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. Näin taikinasta tulee pyöreä.

  3. Anna taikinan levätä sen ajan, kun peset leipäkulhon ja kuivaat sen huolellisesti. Levitä jauhoja leipäkulhon puhtaalle sisäpuolelle. Aseta taikina takaisin leipäkulhoon taittopuoli alaspäin. Peitä kulho kannella ja anna taikinan nousta vielä 30 minuuttia. (Taikinan tulisi tuntua vaahtokarkkimaiselta, kun sitä painaa kevyesti sormella.)

  4. Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 230 asteeseen. (HUOMAUTUS. Aseta ritilä niin keskelle uunia kuin leipomiskannellisen leipäkulhon korkeus sallii.) Ennen paistamista irrota leipäkulhon kansi nostatuksen jälkeen ja aseta pyöreä leivinpaperi kulhon kannen sisäpuolelle. Käännä taikina varovasti leivinpaperilla vuoratun leipomiskannen päälle (niin, että taittopuoli tulee ylöspäin). Varo, ettei taikina lässähdä tai menetä muotoaan. Tomuta ylimääräinen jauho leipäkulhosta ja peitä taikina leipäkulholla. Aseta uuniin. Paista 30 minuuttia. Irrota taikina leipäkulhosta ja paista taikinaa ilman kulhoa vielä 10–12 minuuttia tai kunnes kuori on rapea ja siitä kuuluu ontto ääni, kun sitä kopautetaan. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.

  5. Leipää valmistaessa jauhot kannattaa punnita. Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, älä paina jauhoja mitta-astiaan tiukasti. Sekoittele jauhoja ennen mitta-astian täyttöä ja työnnä ylimääräinen jauho pois mitta-astian reunalta keittiöveitsen tylpällä sivulla. Leivän päälle ei tarvitse tehdä viiltoja leipomisen aikana. Koska taikinaa on venytetty ja taitettu, siihen muodostuu luonnollisesti halkeamia, kun leipä käännetään toisen nostatuksen jälkeen leipomiskannelle. Näin se saa täydellisen artesaanileivän muodon.