Tarte tatin
Ikonisen ranskalaisen jälkiruoan seuraksi sopii iso pallo vaniljajäätelöä.
Tarte tatin
Ikonisen ranskalaisen jälkiruoan seuraksi sopii iso pallo vaniljajäätelöä.
Välineet
Ainekset
500 g vehnäjauhoja
650 g kylmää voita kuutioituna
210 g hienoa sokeria
1 tl suolaa
200 ml jääkylmää vettä
500 g voita
8 omenaa
150 ml vaahterasiirappia
80 ml calvadosta
Vaiheittaiset ohjeet
Lisää jauhot, 100 grammaa voita, sokeri, 10 grammaa suolaa ja vesi taikinakoukulla varustetun yleiskoneen kulhoon. Sekoita nopeudella 2 tasaiseksi taikinaksi.
Muotoile taikina ja 500 grammaa voita suorakulmioksi. Aseta voi taikinan päälle. Taittele taikina kolmeen osaan ja kauli. Toista taittelu ja kauliminen vielä seitsemän kertaa. Laita taikina jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.
Kuori ja halkaise omenat. Poista siemenkodat palloraudalla. Aseta omenat valurautaiseen paistinpannuun. Kaada niiden päälle vaahterasiirappia ja calvadosta. Peitä foliolla ja paista 75 minuuttia 120 asteessa. Ota omenat pois uunista ja anna niiden jäähtyä lautasella.
Lämmitä valurautapannua keskilämmöllä ja ripottele kolmasosa jäljellä olevasta sokerista pannulle. Anna sokerin sulaa ja peitä se toisella kerroksella. Jatka, kunnes kaikki sokeri on sulanut. Älä sekoita.
Lisää loput 50 grammaa voita ja sekoita voimakkaasti, kunnes seoksesta muodostuu tasaista karamellia. Aseta omenat karamellin päälle.
Kauli voitaikina ympyräksi, joka peittää valurautapannun kokonaan, ja aseta se omenoiden päälle.
Paista tarte tatin -leivosta 25 minuuttia 215 asteessa. Anna tekeytyä viisi minuuttia ennen kuin käännät sen tarjoilulautaselle.
Ripottele pinnalle karkeaa merisuolaa ennen tarjoilua.