Skip the navigation
hero-banner-1600x470-faq
Usein kysytyt kysymykset

Miksi munanvalkuaiset eivät vaahtoudu kovaksi vaahdoksi?

Jos munanvalkuaisten vatkaaminen yleiskoneella ei onnistu, se saattaa johtua muutamasta syystä. Katso ohjeet...

Munanvalkuaisia vaahdotetaan usein yleiskoneella nopeasti ja helposti. Jos oma yleiskoneesi ei vaikuta toimivan, älä huoli. Kokeile seuraavia vinkkejä.

Tarkista munien määrä

Kulhossa kannattaa vatkata vähintään kahta munanvalkuaista kerrallaan. Jos munat ovat pieniä tai jos niitä on vain kaksi, vatkaa munia ensin vatkaimella nopeudella 10, kunnes ne vaahtoutuvat. Vaahtoutuneiden munien tilavuus on riittävä, jotta voit vaihtaa lankavispilään.

Vinkkejä munanvalkuaisten vatkaamiseen:

  • Tuoreet, huoneenlämpöiset munanvalkuaiset vaahtoutuvat nopeammin kuin vanhat ja kylmät munat.

  • Varmista, ettei munanvalkuaisten vatkaamiseen käytetyssä kulhossa ole rasvajäämiä.

  • Varmista, ettei munanvalkuaisten seassa ole keltuaista. Munankeltuaiset sisältävät erittäin paljon rasvaa, joka estää vaahdon muodostumisen.

  • Viinikivi on viinin valmistuksen yhteydessä erotettu hapan jauhe. Sitä käytetään stabilointiaineena munanvalkuaisvaahdossa, ja se parantaa vaahdon kuumennuksenkestävyyttä. Se estää myös sokerisiirapin kiteytymisen. Leivinjauhetta valmistetaan yhdistämällä viinikiveä ja ruokasoodaa. Viinikivi on tuoksutonta ja maistuu hieman suolaiselta tai happamalta. Perussääntö on 1/8 tl viinikiveä munanvalkuaista kohti tai teelusikallinen kupillista munanvalkuaisia kohti. Valmistaessasi marenkeja lisää 1/8 tl viinikiveä kahta munanvalkuaista kohti. Huomaa, että viinikiven säilyvyys on yksi vuosi.

HUOMAUTUS: Kaikki yleiskoneemme sisältävät lankavispilän, joka sopii täydellisesti munanvalkuaisten vatkaamiseen.

Aiheeseen liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä

Oliko tästä artikkelista hyötyä?

yesno