Skip the navigation
hero-banner-1600x470-faq
Usein kysytyt kysymykset

Vatkain on juuttunut yleiskoneeseen. Mitä voin tehdä?

Älä huoli, jos taikinakoukku, vispilä tai vatkain on juuttunut KitchenAid-yleiskoneeseen. Tässä vinkkejä vatkaimen irrottamiseen...

Toimi seuraavasti, jos yleiskoneen käyttöakseliin kiinnitetty lisävaruste (taikinakoukku, vispilä tai vatkain) on juuttunut.

Onko aukossa ruokaa?

Vatkaimen kiinnitysaukkoon voi kertyä ruokahiukkasia, jotka tarttuvat vatkaimen akseliin. Tällöin vatkaimen irrottaminen tai sen asettaminen käyttöakselille on vaikeaa. Jos peset vatkaimen astianpesukoneessa, aseta se alaspäin, jotta ruoka-ainehiukkasia ei päädy aukkoon.

Vatkaimia ei saa säilyttää yleiskoneessa, kun niitä ei käytetä, koska aineksia voi joutua ja kuivua vatkaimen aukkoon, mikä voi myös vaikeuttaa lisävarusteiden irrottamista.

Jos vatkain on kuitenkin juuttunut, voit kokeilla seuraavia ohjeita.

Vihjeitä juuttuneen vatkaimen irrottamiseen

Voit yrittää irrottaa juuttuneen vatkaimen muutamalla tavalla.

Lämmin haude:

  1. Paina märkä, lämmin pyyhe vatkaimen akselin ympärille 10 minuutiksi.
  2. Lämmitä pyyhe uudelleen 10 minuutin kuluttua, aseta se takaisin paikalleen ja odota vielä 1–2 minuuttia. Tämä lämmittää alumiinin uudelleen, jolloin se laajenee. Yritä tämän jälkeen irrottaa vatkain kääntelemällä sitä.

Mineraaliöljy

Jos vatkain ei irtoa lämpimän hauteen avulla, yritä lisätä hieman mineraaliöljyä vatkaimen akseliin, vatkaimen yläpuolelle ja aukkoon, johon vatkain työnnetään sen kiinnittämiseksi vatkaimen akselin tappiin. Anna öljyn vaikuttaa vatkaimen akselilla muutaman minuutin ajan ja irrota vatkain sitten. Jos sinulla ei ole mineraaliöljyä, voit käyttää sen sijaan kasviöljysuihketta. Jos käytät kasviöljyä, puhdista vatkaimen akseli erittäin huolellisesti vatkaimen poistamisen jälkeen, koska kasviöljystä voi ajan myötä tulla erittäin tahmeaa.

Kun vatkain on irrotettu

Kun vatkain on irrotettu, liota vatkainta kuumassa saippuavedessä ja puhdista vatkaimen aukko huolellisesti. Poista ruokahiukkaset ja hapettumisjäämät puutikulla. Voit myös lisätä hieman mineraaliöljyä vatkaimen syvennykseen ennen kuin asetat vatkaimen akselin paikalleen.

Aiheeseen liittyviä yleisiä kysymyksiä

Oliko tästä artikkelista hyötyä?

yesno