Etusivu > Espressokoneen käytön aloittaminen
Kahvilatasoisen espresson valmistamiseen tarvitaan tuoreita, laadukkaita kahvipapuja ja oikea uuttomenetelmä.
Kahvipapujen laadun ja maun määrittävät:
Paahtaminen muuntaa raa'at kahvipavut tuntemiksemme ruskeiksi, aromaattisiksi ja maukkaiksi pavuiksi, joita rakastamme.
Espresson makuun vaikuttaa 3 keskeistä tekijää:
Oikean jauhatuskoon valintaan vaikuttaa se, millaista kahvia olet keittämässä. Koolla on väliä, koska se vaikuttaa uuttamisen nopeuteen ja siten myös makuun. Espressoa varten jauhatuksen pitäisi olla erittäin hieno ja tasainen. Jos jauhatus on liian karkea, kahvista tulee aliuutettua ja hapanta – jos taas liian hieno, kahvista tulee sakkaista.
Useimmat kahvijuomat perustuvat täydelliseen espressoon. Virkistävistä kesädrinkeistä talven lämmittäjiin ja aamun piristäjistä illan cocktaileihin. Aika ryhtyä toimeen!
Näppärät painikkeet tekevät espresson valmistamisesta helppoa. Valitse tila ja annosten määrä. Myös puhdistusohjelma löytyy.
Espresso, höyry, kuuma vesi
Tilapainike
1 (1 annos), 2 (2 annosta)
Annospainike
Puhdistusohjelma estää kalkkia muodostumasta koneeseen ja pitää sen toimintakunnossa.
Puhdistusohjelman painike
Käynnistää uuton ja käynnistää/lopettaa höyryn ja kuuman veden tilat.
Käynnistys-/peruutuspainike
Olemme miettineet kaiken valmiiksi, jotta sinun ei tarvitsisi arvailla.
70 tarkan asetuksen joukosta löydät varmasti valitsemaasi uuttotapaan sopivan jauhatuksen.
Jauhatuskoon valinta
Valitse haluamasi kuppien tai annosten määrä, niin saat automaattisesti oikean määrän kahvia.
Hienosäädä yhden annoksen kahvimäärää
Voit säätää jauhatusaikaa, jos haluat muokata kahvin määrää annosta kohti. Näin saat juuri sellaista kahvia kun haluat.
Näin säädät yhden annoksen kahvimäärää
Kun olet muokannut itsellesi sopivan annoksen, voit tallentaa sen ohjelmapainikkeella.
Tallenna annoksen säädöt
Espressokoneen höyrysuuttimella voit tehdä joko mikrovaahtoa tai höyrytettyä (lämmitettyä) maitoa. Näin se onnistuu...
Espresson maailmassa käytetään paljon sanoja ja sanontoja, jotka saattavat hämmentää.
Tässä muutamia yleisesti käytettyjä.
Espressoannoksen uuttaminen.
PULLING A SHOT – ESPRESSON VETÄMINEN
Pitää kahvinpurut sisällään espresson uuttamisen aikana. Se asetetaan suodatinkahvaan ja lukitaan kiinni suodatinpäähän. Suodatinsihtejä on kahdenlaisia – yksiseinäisiä ja kaksiseinäisiä. Niitä on myös erikokoisia, jotta voit valita 1 ja 2 annoksen väliltä.
SUODA
TINSIHTI
Baari on ilmanpaineen yleisesti käytetty yksikkö. Ilmanpaine meren pinnan tasolla on 1 baari. 15 baaria on espresson uuttamiseen optimaalisena pidetty paine.
PAINE BAAREINA
Pitää sisällään suodatinsihdin, joka sitten kiinnitetään laitteen suodatinpäähän.
SUODA
TINKAHVA
Hiilidioksidin vapautuminen kahvinpuruista – mahdollistaa veden tunkeutumisen kahvinpuruihin vesiliukoisten aineen uuttamista ja siten optimaalisen maun saavuttamista varten.
KAHVIN
PURUJEN ”KUKKIMINEN”
Käytetään puristamaan kahvi tasaiseksi kiekoksi suodatinsihtiin. Tätä kutsutaan kahvin tamppaamiseksi. Hyvin tampattu kahvi tuottaa tasaisen uuttamistuloksen.
TAMPPERI
Papujen öljystä muodostunut rusehtava vaahto espressoannoksen päällä.
CREMA
Useimpiin espressokoneisiin kuuluva osa, jolla maito ”teksturoidaan” höyryttämällä sitä maitokannussa.
HÖYRY
SUUTIN/
VAAHDO
TUSSUUTIN