Skip the navigation

Ruotsalainen limppu

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Swedish Limpa Bread

Duration
Yhteensä2h25
Valmistelu1h50
Ruoanlaitto35min

Välineet

StandMixerStandMixer
BreadBowlBreadBowl

Ainekset

300 g

vaaleita leipäjauhoja

120 g

ruisjauhoja

7 g

suolaa

10 g

kuivahiivaa

1 rkl

jauhettua anista

230 ml

piimää

5 g

ruokasoodaa

1

appelsiinin kuori

75 ml

melassia

200 ml

vettä

1 rkl

ruskeaa sokeria

30 g

voita

Vaiheittaiset ohjeet

  1. Kaada vesi pieneen pannuun. Lisää melassi, fariinisokeri, voi ja appelsiinin kuori. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Anna jäähtyä 10 minuuttia.

  2. Sekoita kirnupiimä ja ruokasooda. Lisää melassi ja sekoita hyvin.

  3. Lämmitä leipäkulho täyttämällä se kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja taputtele kuivaksi. Kiinnitä leipäkulho KitchenAid-yleiskoneeseen. Aseta taikinakoukku laitteeseen ja lukitse pää paikalleen.

  4. Lisää jauhot, suola, hiiva ja jauhettu anis leipäkulhoon. Lisää märät ainekset ja väännä nopeudensäätövipu asentoon 2. Kun taikina alkaa muodostua, vaivaa 4 minuutin ajan nopeudella 2.

  5. Poista taikina koukusta ja irrota leipäkulho laitteesta. Sirottele taikinan päälle kevyesti jauhoja. Kääntele taikinaa jauhoissa käsin ja peitä sitten kulho kannella. Anna taikinan nousta 60 minuuttia.

  6. Poista kansi ja siirrä taikina varovasti kulhosta jauhotetulle alustalle. Muodosta taikinasta pallo nostamalla ja venyttämällä taikinan reunaa ja kääntämällä se taikinan keskelle kuin taittaisit kirjekuoren. Jatka, kunnes taikinasta muodostuu pyöreä leipä. Aseta molemmat kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. Näin taikinasta tulee pyöreä.

  7. Vuoraa leipäkulhon kansi leivinpaperilla. Aseta taikina kannen päälle ja peitä leipäkulholla. Anna taikinan kohota vielä 30 minuuttia.

  8. Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 230 asteeseen. Avaa leipäkulho ja tee leivän pintaan viiltoja. Sulje leipäkulhon kansi ja laita kulho uuniin. Paista 30 minuuttia. Ota varovasti patakintaita käyttäen leipäkulho pois kannen päältä ja jatka leivän paistamista vielä 5 minuutin ajan tai kunnes kuori on kullanruskea. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.