Tuoreen pastan säilyttäminen
Lukuaika 4 minuuttia
14 marraskuu 2024
Kaikki rakastavat tuoretta pastaa, sillä se on ihanan maukasta ja täyttävää. Pastataikinaa tulee kuitenkin usein tehtyä liikaa. Mikä siis avuksi? On hyvä tietää, miten pastaa kannattaa säilyttää, jotta sen tuoreus ja maku pysyvät ennallaan. Jos tarvitset vinkkejä tuoreen pastan säilyttämiseen, olet tullut oikeaan paikkaan. Tutustu pastan erilaisiin säilytystapoihin, kuten kuivaamiseen ja pakastamiseen, niin voit nautiskella kotitekoista pastaa vielä viikkojenkin päästä.
Tuoreen pastan säilyttäminen
Yksi asia ennen kuin aloitamme! Jos et ole vielä pastamestari, niin kannattaa ottaa KitchenAid-yleiskoneen lisävarusteet avuksi kokkailuun. Huomaat pian, että pastalisävarusteet helpottavat spagetin, capellinin, rigatonin ja muiden pastamuotojen valmistamista. Seuraavaksi kerromme, miten kotitekoiset pastaluomukset kannattaa säilyttää oikeaoppisesti.
Miten tuoretta pastaa tulisi säilyttää?
Tuoretta pastaa voi säilyttää kotona kolmella eri tavalla. Pastaa voi kuivata, pakastaa tai säilyttää jääkaapissa. Valitse säilytystapa sen mukaan, kuinka kauan haluat pastan säilyvän. Vaikka osa kaupan kuivapastoista voi säilyä tuoreena jopa 2 vuotta, kotitekoisen pastan säilyvyysaika on huomattavasti lyhyempi: kuivattuna pasta säilyy 2–6 kuukautta, pakastettuna enintään 8 kuukautta ja jääkaapissa vain 1 päivän. Nyt kun tiedät, kuinka kauan tuore kotitekoinen pasta säilyy, on aika tutustua erilaisiin säilytystapoihin.
Tuoreen pastan kuivaaminen (säilyy 2–6 kuukautta)
Pasta säilyy pitkään, kun sen kuivaa. Tämä säilytystapa ei myöskään vie tilaa jääkaapissa tai pakastimessa. Kuivattua pastaa voi säilyttää kätevästi keittiön kaapissa ilmatiiviissä astiassa. Helppoa ja yksinkertaista!
Tuoreen pastan kuivaaminen
Jos valitset säilytystavaksi kuivaamisen, on erittäin tärkeää, että pasta on täysin kuivunut ennen säilytystä. Kuivattua pastaa ei säilytetä jääkaapissa tai pakastimessa, joten kosteuden poistaminen siitä on välttämätöntä turvallisen pitkäkestoisen säilytyksen onnistumiseksi.
1. Pyörittele pastaa jauhoissa – Aloita jauhottamalla pasta kevyesti, jotta pasta pysyy irtonaisena.
2. Aseta pasta kuivumaan – Pastan voi joko asettaa alustalle kuivumaan tai ripustaa roikkumaan. Voit asetella pastanauhat yhdeksi tasaiseksi kerrokseksi leivinpellille tai puhtaalle keittiöpyyhkeelle. Toinen vaihtoehto on ripustaa ne roikkumaan pastatelineeseen. Jotkut kotikokit jopa ripustavat pastanauhat tuolin selkämykselle! Löydä itsellesi sopivin vaihtoehto. Ota kuitenkin huomioon, että pastan on annettava kuivua kokonaan, mikä voi kestää 24 tuntia tai jopa kauemmin riippuen huoneen lämpötilasta ja kosteustasosta.
Vinkki: Miten tuoretta pastaa keitetään? Jos aiot syödä valmistamaasi kotitekoista pastaa samana päivänä, noudata silti kahta edellä mainittua vaihetta. Anna pastan kuivua noin 30 minuuttia ennen keittämistä, jotta ylimääräiset jauhot imevät kosteutta kananmunista.
3. Tarkkaile kuivumista – Tarkasta muutaman tunnin välein, miten pastan kuivuminen edistyy. Pasta on tarpeeksi kuivaa, jos se napsahtaa katki, kun taivutat sitä. Jos pasta on taipuisaa, sen pitää saada kuivua vielä hetki.
4. Laita säilöön – Kun pasta on täysin kuivunut, laita se ilmatiiviiseen astiaan ja säilytä astiaa kaapissa tai muussa kuivassa paikassa, jossa se ei altistu äärilämpötiloille.
Tuoreen pastan pakastaminen (säilyy jopa 8 kuukautta)
Vaikka pastan synnyinmaassa Italiassa ei ole tapana pastaa pakastaa, on se silti oiva valinta. Voit pakastaa joko jo valmiiksi muotoiltua pastaa tai taikinapallon. Alle olemme listanneet erilaisia pastan pakastuskeinoja, joiden avulla pasta säilyy jopa kuukausien ajan.
Tuoreen pastan pakastaminen
Pasta kannattaa ehdottomasti pakastaa, jos siitä haluaa nauttia kauemmin kuin yhden päivän ajan. Jos pastaa säilyttää jääkaapissa, kosteus saattaa muuttaa sen makua ja koostumusta sekä tarjota houkuttelevan kasvualustan bakteereille. Pastan pakastaminen sopii erityisen hyvin paksulle pastalle, kuten gnocchille. Toimi näin:
Pasta palloksi ja pakastimeen
Muotoile pastataikina palloksi.
Painele pallo kevyesti levyksi, kiedo sen päälle kaksi kerrosta kestävää muovikelmua ja laita se pakastimeen. Näin pasta säilyy tuoreena noin neljä viikkoa.
Kun haluat käyttää pakastamaasi taikinaa, ota se sulamaan yön yli jääkaappiin. Sitten voit muotoilla taikinasta suosikkipastaasi.
Puolikuivan muotoillun pastan pakastaminen
Jauhota muotoon leikattu pasta, jotta se pysyy irtonaisena.
Levitä pasta yhdeksi tasaiseksi kerrokseksi puhtaalle alustalle, kuten leivinpellin, astiapyyhkeen tai leikkuulaudan päälle. Anna pastan kuivua tunnin ajan.
Laita puolikuiva pasta ilmatiiviiseen astiaan pakastamista varten. Käytä joko pakastuspussia, josta on poistettu mahdollisimman paljon ilmaa, tai ilmatiiviillä kannella varustettua astiaa.
Tee pastasta keriä kuivaamista ja pakastamista varten
Ota kourallinen pastanauhaa ja jauhota nauhat kevyesti.
Anna jokaisen kourallisen kuivua uunipellillä tai muulla puhtaalla, tasaisella alustalla noin 5 minuutin ajan.
Ota käsiisi pieni nippu pastaa. Tartu etusormella ja peukalolla nipun toisesta päästä kiinni ja kierrä pastanauhat kätesi ympärille löysälle kerälle. Liu’uta pastakerä kädestäsi takaisin uunipellille tai muulle tasaiselle alustalle. Anna pastakerien kuivua, kunnes ne pysyvät muodossaan nostettaessa, eli vähän alle tunnin ajan.
Laita kevyesti kuivuneet pastakerät pakastimeen ilmatiiviissä astiassa.
Pakasta keitettyä pastaa kastikkeen kera
Kaikki tietävät, että aterioita voi pakastaa, joten mikset pakastaisi myös keitettyä pastaa? Laita keitetty pasta ja pastakastike pakastinpussiin tai muuhun ilmatiiviiseen astiaan. Ne säilyvät pakastimessa jopa kuukauden ajan. Pastan voi myös jakaa valmiisiin annoksiin ja pakastaa erillisissä säilytysrasioissa – ihanteellinen ratkaisu kiireiseen arkeen! Sinun tarvitsee vain napata herkullinen pasta-annos pakastimesta ja lämmittää se saman tien tai antaa sulaa jääkaapissa yön yli.
Vinkki: Miten keittää tuoretta, pakastettua pastaa? Kun haluat herkutella pakastamallasi kotitekoisella pastalla, laita se suoraan pakastimesta suolattuun kiehuvaan veteen. Jos valmistat nuudelikeittoa, voit kiehauttaa ensin liemen ja lisätä pakastetun pastan suoraan liemeen. Kypsentämätöntä pakastettua pastaa ei ole suositeltavaa sulattaa ensin, sillä sulattaminen voi muuttaa pastan koostumusta.
Tuoreen pastan säilyttäminen jääkaapissa (enintään 1 päivä)
Voit säilyttää tuoretta pastaa jääkaapissa noin päivän ajan, mutta se maistuu parhaalta mahdollisimman tuoreena (noin 18 tunnin ajan). Jos ruokasuunnitelmasi muuttuvat, voit siirtää pastan jääkaapista pakastimeen pidempää säilytystä varten, mutta muista tehdä se yhden päivän kuluessa.
Kaupasta ostettu tuorepasta säilyy jääkaapissa hieman kauemmin, noin 2–3 päivää. Tämä johtuu siitä, että kaupan tuorepasta on jo puolikypsää, joten se säilyy paremmin.
Aloita kotitekoisen pastan valmistus
Ihastu kotitekoiseen pastaan – valmista ja säilytä sitä kuin ammattikokki konsanaan. KitchenAidin pastamankelien ja -leikkurien avulla loihdit helposti siistiä ja tasaista pastaa. Tutustu helppoihin pastaresepteihimme, jos kaipaat lisää inspiraatiota ruoanlaittoon. Olipa valintasi mikä tahansa, hurmaat sillä taatusti kanssaruokailijat.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.