Skip the navigation
hero-banner-1600x470-faq
Usein kysytyt kysymykset

Miksi leipätaikina ei nouse?

Aiheuttaako leipätaikinan tai hapantaikinan hiiva pulmia? Kotitekoinen taikina ei ehkä nouse muutamasta syystä. Katso vinkit...

Tuoreen kotona leivotun leivän maku ja tuoksu ovat vailla vertaa, ja kätevän taikinakoukun ansiosta leipätaikinan sekoittaminen ja vaivaaminen on helppoa. Mutta entä jos taikina ei nouse? Tässä on muutamia syitä siihen, miksi näin voi tapahtua.

8 mahdollista syytä, miksi leipätaikina ei nouse:

 1. Hiiva ei ole tuoretta Hiivalla on viimeinen käyttöpäivä, minkä jälkeen se ei ole yhtä tehokasta. Hiiva on säilytettävä viileässä, kuivassa paikassa.

 2. Hiiva on liian kuumaa Hiiva on saatettu liuottaa liian kuumaan veteen tai reseptin nestemäiset ainesosat ovat liian kuumia, jolloin hiiva kuolee. Hiivan on oltava lämmintä – ei liian kuumaa eikä liian kylmää.

 3. Hiiva on liian kylmää Jos muut ainekset ovat liian kylmiä, hiiva saattaa kuolla.

 4. Onko taikina vaivautunut kunnolla?
  Taikinaa ei ehkä ole vaivattu tarpeeksi. Vaivaaminen sitkostaa taikinan gluteenin ja tekee siitä elastista, jolloin hiivan tuottamat ilmakuplat jäävät taikinaan. Nämä ilmakuplat saavat taikinan laajenemaan ja kohoamaan. Kaikissa yleiskoneissa on taikinakoukku, joka sopii täydellisesti hiivataikinan sekoittamiseen ja vaivaamiseen.

 5. Onko taikina ehtinyt kohota riittävän kauan?
  Taikina ei ehkä ole kohonnut riittävän kauan. Anna sen olla vielä hetki.

 6. Missä taikinan annettiin kohota?
  Huoneen lämpötila voi vaikuttaa myös hiivaan. Ihanteellinen lämpötila taikinan kohoamiselle on 21–32 °C (70–90 °F). Jos lämpötila on liian korkea tai liian alhainen, hiiva alkaa kuolla.

 7. Mitä jauhoja taikinaan on käytetty?
  Jos taikina sisältää erikoisviljoja, taikina ei kohoa yhtä paljon, koska näiden jyvien gluteenipitoisuus on pienempi, jolloin leivän nousemiseen tarvittavia ilmakuplia ei jää taikinaan yhtä paljon.

 8. Valmistatko hapantaikinaa? Jos käytät taikinajuurta, se ei ehkä ole aktiivinen. Taikinajuurta on ruokittava säännöllisin väliajoin ja se on pidettävä oikeassa lämpötilassa (22–24 °C, 70–75 °F), jotta hiiva pysyy elossa ja aktiivisena.

Aiheeseen liittyviä yleisiä kysymyksiä

Oliko tästä artikkelista hyötyä?

yesno