Edellinen sivu
Lapset ja perhe

Suklaa-kirsikka-ruisleipä

Tätä leipää täydentävät suklaa ja kirsikka, jotka tarjoavat yhdessä mehevän kokonaisuuden. Täydellinen aamiaispöytään tai välipalaksi teekupillisen kanssa.

Aloita valmistus

Työkalut

Yleiskoneet

Yleiskoneet

Taikinakoukku

Taikinakoukku

Leipä kulho

Leipä kulho

Tiedot

9

Ainesosat

5

Vaihetta

Aika

125'

Esivalmistelut

40'

Kypsennys

165'

Yhteensä

Ainesosat

  • 275 gvehnäjauhoja
  • 80 gtummia ruisjauhoja
  • 6 gkuivahiivaa
  • 1 tl (8 g)suolaa
  • 15 gkaakaojauhetta
  • 25 gsokeria
  • 350 mllämmintä vettä
  • 120 gkuivattuja kirsikoita isoina paloina
  • 130 gtummasuklaahippuja
Tee nyt
  • Vaihe 1

    Valmistele ainekset työtasolla. Lämmitä leipäkulho täyttämällä se kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja kuivaa kevyesti. Lisää kulhoon jauhot, hiiva, suola, kaakaojauhe, sokeri ja vesi. Sekoita ainekset keskenään lastalla tai puulusikalla, kunnes ainekset muodostavat kostean seoksen. Kiinnitä taikinakoukku KitchenAid Artisan -yleiskoneeseen ja aseta yleiskoneen nopeudeksi 2. Sekoita joukkoon hienonnetut kuivatut kirsikat ja suklaahiput noin 30 sekunnin jälkeen. Vatkaa vielä 30 sekuntia tai kunnes kostea taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Älä vaivaa taikinaa liikaa. Irrota taikina taikinakoukusta ja irrota kulho yleiskoneesta. Ripottele kulhoon ja taikinan päälle reilusti vehnäjauhoja ja kääntele taikinaa käsin (tai lastalla), jotta jauhoa on kaikkialla taikinan päällä. Ripottele päälle hieman lisää jauhoja ja peitä kulho kannella. Anna taikinan nousta lämpimässä 1,5–2 tuntia tai kunnes se on noussut melkein kulhon yläreunaan asti.

  • Vaihe 2

    Poista kulhon kansi ja muotoile taikinasta pallo jauhotetuilla käsillä. Aseta pallo tasolle, jonka päällä on jauhoa. Kun taikina on pyöreähkönä pallona, ota kiinni taikinan yläreunasta, venytä sitä poispäin itsestäsi ja taita sitten taikinan keskelle kirjekuoren tapaan. Käännä taikinaa hieman ja toista vaihe uudesta yläreunasta. Jatka taikinan kääntämistä, venyttämistä ja taittamista keskelle 3–4 täyttä kierrosta. (Taikinan venyttäminen vaikeutuu työn edetessä.) Käännä taikina viimeisen venytyksen ja taittamisen jälkeen ylösalaisin niin, että taittopuoli jää alapuolelle. Aseta molemmat kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. Näin taikinasta tulee pyöreä.

  • Vaihe 3

    Anna taikinan levätä sen ajan, kun peset leipäkulhon ja kuivaat sen huolellisesti. Levitä jauhoja leipäkulhon puhtaalle sisäpuolelle. Aseta taikina takaisin leipäkulhoon taittopuoli alaspäin. Peitä kulho kannella ja anna taikinan nousta vielä 30 minuuttia. (Taikinan tulisi tuntua vaahtokarkkimaiselta, kun sitä painaa kevyesti sormella.)

  • Vaihe 4

    Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 230 asteeseen. (HUOMAUTUS. Aseta ritilä niin keskelle uunia kuin leipomiskannellisen leipäkulhon korkeus sallii.) Ennen paistamista irrota leipäkulhon kansi nostatuksen jälkeen ja aseta pyöreä leivinpaperi kulhon kannen sisäpuolelle. Käännä taikina varovasti leivinpaperilla vuoratun leipomiskannen päälle (niin, että taittopuoli tulee ylöspäin). Varo, ettei taikina lässähdä tai menetä muotoaan. Tomuta ylimääräinen jauho leipäkulhosta ja peitä taikina leipäkulholla. Aseta uuniin. Paista 30 minuuttia. Irrota taikina leipäkulhosta ja paista taikinaa ilman kulhoa vielä 10–12 minuuttia tai kunnes kuori on rapea ja siitä kuuluu ontto ääni, kun sitä kopautetaan. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.

  • Kokin vinkit

    Leipää valmistaessa jauhot kannattaa punnita. Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, älä paina jauhoja mitta-astiaan tiukasti. Sekoittele jauhoja ennen mitta-astian täyttöä ja työnnä ylimääräinen jauho pois mitta-astian reunalta keittiöveitsen tylpällä sivulla. Leivän päälle ei tarvitse tehdä viiltoja leipomisen aikana. Koska taikinaa on venytetty ja taitettu, siihen muodostuu luonnollisesti halkeamia, kun leipä käännetään toisen nostatuksen jälkeen leipomiskannelle. Näin se saa täydellisen artesaanileivän muodon.

Suosituimmat ruokamme

Jaa makuhoukutukset ja ruoanlaiton ilo näiden hyväksi todettujen, kotikokkien suosimien reseptien avulla. Nautit ruokailijoiden tyytyväisistä hymyistä lähes yhtä paljon kuin herkullisista mauista.

Mango-basilikasorbetti

Tässä täyteläisen pehmeässä mangosorbetissa on kermainen rakenne, joka muistuttaa jäätelöä. Siinä ei...

  • 30' Valmistelu
  • 5' Kypsennys

Ricotta- ja salviagratinoidut pastarullat

Tämä yllättävä ja vaativampi resepti sopii hyvin kevyelle lounaalle perheen ja ystävien kesken.

  • 45' Valmistelu
  • 30' Kypsennys

Melonia, granaattiomenaa ja fetasalaattia

Tämä salaatti on tuoreuden perikuva, mutta täyteläisen suolaisen fetajuuston ansiosta siinä on myös makua.

  • 15' Valmistelu

Pysy ajan tasalla

Rekisteröidy ja saat KitchenAidin uutiset sekä tarjoukset suoraan sähköpostiisi sekä 10 %:n alennuskoodin seuraavalle ostoskerrallesi.

TILAA

Ymmärrän ja hyväksyn sisällön kohdassa Tietosuojaseloste ja:




Henkilökohtainen alennuskoodisi on käytettävissä ainoastaan osoitteessa kitchenaid.fi. Koodia ei voi yhdistää muihin KitchenAid-alennuksiin tai -tarjouksiin. Saat alennuskoodin sähköpostitse, kun rekisteröidyt ensimmäistä kertaa (koodi on kertaluontoinen). Voit lopettaa markkinointiviestien tilaamisen milloin tahansa.

Suklaa-kirsikka-ruisleipä

Vaihe 1

Valmistele ainekset työtasolla. Lämmitä leipäkulho täyttämällä se kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja kuivaa kevyesti. Lisää kulhoon jauhot, hiiva, suola, kaakaojauhe, sokeri ja vesi. Sekoita ainekset keskenään lastalla tai puulusikalla, kunnes ainekset muodostavat kostean seoksen. Kiinnitä taikinakoukku KitchenAid Artisan -yleiskoneeseen ja aseta yleiskoneen nopeudeksi 2. Sekoita joukkoon hienonnetut kuivatut kirsikat ja suklaahiput noin 30 sekunnin jälkeen. Vatkaa vielä 30 sekuntia tai kunnes kostea taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Älä vaivaa taikinaa liikaa. Irrota taikina taikinakoukusta ja irrota kulho yleiskoneesta. Ripottele kulhoon ja taikinan päälle reilusti vehnäjauhoja ja kääntele taikinaa käsin (tai lastalla), jotta jauhoa on kaikkialla taikinan päällä. Ripottele päälle hieman lisää jauhoja ja peitä kulho kannella. Anna taikinan nousta lämpimässä 1,5–2 tuntia tai kunnes se on noussut melkein kulhon yläreunaan asti.

Vaihe 2

Poista kulhon kansi ja muotoile taikinasta pallo jauhotetuilla käsillä. Aseta pallo tasolle, jonka päällä on jauhoa. Kun taikina on pyöreähkönä pallona, ota kiinni taikinan yläreunasta, venytä sitä poispäin itsestäsi ja taita sitten taikinan keskelle kirjekuoren tapaan. Käännä taikinaa hieman ja toista vaihe uudesta yläreunasta. Jatka taikinan kääntämistä, venyttämistä ja taittamista keskelle 3–4 täyttä kierrosta. (Taikinan venyttäminen vaikeutuu työn edetessä.) Käännä taikina viimeisen venytyksen ja taittamisen jälkeen ylösalaisin niin, että taittopuoli jää alapuolelle. Aseta molemmat kädet varovasti taikinan kummallekin puolelle. Muodosta oikeasta kädestä loiva kaari oikeaan reunaan ja pyöritä taikinaa tasolla vasemmalla kädelläsi. Näin taikinasta tulee pyöreä.

Vaihe 3

Anna taikinan levätä sen ajan, kun peset leipäkulhon ja kuivaat sen huolellisesti. Levitä jauhoja leipäkulhon puhtaalle sisäpuolelle. Aseta taikina takaisin leipäkulhoon taittopuoli alaspäin. Peitä kulho kannella ja anna taikinan nousta vielä 30 minuuttia. (Taikinan tulisi tuntua vaahtokarkkimaiselta, kun sitä painaa kevyesti sormella.)

Vaihe 4

Kun taikina nousee toisen kerran, esilämmitä uuni 230 asteeseen. (HUOMAUTUS. Aseta ritilä niin keskelle uunia kuin leipomiskannellisen leipäkulhon korkeus sallii.) Ennen paistamista irrota leipäkulhon kansi nostatuksen jälkeen ja aseta pyöreä leivinpaperi kulhon kannen sisäpuolelle. Käännä taikina varovasti leivinpaperilla vuoratun leipomiskannen päälle (niin, että taittopuoli tulee ylöspäin). Varo, ettei taikina lässähdä tai menetä muotoaan. Tomuta ylimääräinen jauho leipäkulhosta ja peitä taikina leipäkulholla. Aseta uuniin. Paista 30 minuuttia. Irrota taikina leipäkulhosta ja paista taikinaa ilman kulhoa vielä 10–12 minuuttia tai kunnes kuori on rapea ja siitä kuuluu ontto ääni, kun sitä kopautetaan. Poista leipä uunista ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.

Kokin vinkit

Leipää valmistaessa jauhot kannattaa punnita. Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, älä paina jauhoja mitta-astiaan tiukasti. Sekoittele jauhoja ennen mitta-astian täyttöä ja työnnä ylimääräinen jauho pois mitta-astian reunalta keittiöveitsen tylpällä sivulla. Leivän päälle ei tarvitse tehdä viiltoja leipomisen aikana. Koska taikinaa on venytetty ja taitettu, siihen muodostuu luonnollisesti halkeamia, kun leipä käännetään toisen nostatuksen jälkeen leipomiskannelle. Näin se saa täydellisen artesaanileivän muodon.

top
Valitse uusi tuote

Valitse vertailuun

Vertaile tuotteita

Voit valita vertailuun vain kolme tuotetta. Poista yksi tuote, niin voit lisätä sen tilalle jonkin muun.