Vegaaninen kanelikurpitsapiirakka
Tee makea, mausteinen ja herkullinen vegaaninen piirakka alusta asti itse. Uuta ja raasta ainekset yleiskoneen lisävarusteilla. Kokeile!
Välineet
Ainekset
Annos
150 g
mantelijauhoja
90 g
vehnäjauhoja
1 tl
suolaa
1 rkl
hienoa sokeria
1
kananmunan korvike (1 ruokalusikallinen pellavansiemeniä ja 3 ruokalusikallista vettä)
6 rkl
vettä
650 g
kypsentämätöntä kurpitsaa
150 g
pehmeää tofua (silken)
180 ml
vaahterasiirappia
1 rkl
vaniljauutetta
60 g
mantelivoita
15 g
maissitärkkelystä
pumpkin spice -maustetta (kanelia, inkivääriä, muskottipähkinää ja jauhettua neilikkaa)
150 g
pekaanipähkinöitä
100 g
tummaa sokeria
Vaiheittaiset ohjeet
Laita puolitetut kurpitsat uunipellille. Paista 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kunnes veitsi uppoaa kurpitsaan helposti. Anna jäähtyä kokonaan.
Kiinnitä yleiskoneeseen Siivilä ja vaaka -lisävaruste ja valitse nopeus 4. Siivilöi 150 g mantelijauhoja*, 90 g vehnäjauhoja, 1⁄2 teelusikallista suolaa ja 1 ruokalusikallinen hienoa sokeria suureen kulhoon. (*Voit tehdä mantelijauhoa lisäämällä K400-tehosekoittimen kannuun 150 g kuorittuja manteleita ja sekoittamalla ne jauhoksi nopeudella 5.)
Lisää kulhoon kananmunan korvike (sekoita pienessä kulhossa 1 ruokalusikallinen jauhettuja pellavansiemeniä ja 3 ruokalusikallista vettä ja odota, kunnes seos on tahmeaa) ja 4 ruokalusikallista vettä. Kiinnitä vatkain yleiskoneeseen ja vatkaa ainekset taikinaksi nopeudella 4.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla, levitä se piirakkavuokaan ja rypytä reunat. Paista piirakkapohjaa 15 minuuttia 175-asteisessa uunissa.
Kiinnitä yleiskoneeseen pyreepuristinlisävaruste ja valitse nopeus 4. Laita paahdettu kurpitsa pyreepuristimeen ja purista pyree kulhoon.
Kiinnitä yleiskoneeseen lankavispilä. Lisää yleiskoneen kulhoon 150 g pehmeää tofua ja 60 g mantelivoita ja sekoita nopeudella 4, kunnes ainekset ovat sekoittuneet.
Tee täyte. Lisää 180 ml vaahterasiirappia, 1 ruokalusikallinen vaniljauutetta, 15 g maissitärkkelystä, 1⁄2 teelusikallista suolaa, kurpitsamaustetta (kanelia, inkivääriä, muskottipähkinää ja jauhettua neilikkaa) ja sekoita 2 minuuttia nopeudella 4.
Kaada täyte esipaistetulle piirakkapohjalle ja poista ilmakuplat täytteestä kopauttamalla vuokaa työtasoa vasten. Paista 45 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Piirakka saa jäädä keskeltä hieman pehmeäksi.
Lämmitä pannulla keskilämmöllä 100 g tummaa sokeria 2 ruokalusikallista vettä. Odota, että seos alkaa kuplia, ja lisää 150 g pekaanipähkinöitä. Sekoita, kunnes pähkinät ovat karamellisoituneet ja paahtuneet.
Kaada pähkinät leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja anna jäähtyä kokonaan.
Kiinnitä yleiskoneeseen vihannesleikkuri/-raastinlisäosa, johon on kiinnitetty karkea raastinlevy. Valitse nopeus 4 ja syötä pähkinät lisäosan läpi.
Levitä piirakan päälle noin 1 cm:n kerros karamellisoituja ja murskattuja pekaanipähkinöitä. Näin suutuntuma on täydellinen. Kokeile tarjota sormisuolan tai paksun toffeekastikkeen kanssa.