Näin säilytät kahvipavut

Victoria Woodward

UK

Kahvipapujen pitäminen tuoreina on jokaiselle kahvinystävälle tärkeä taito. Kahvipapujen on oltava parhaimmillaan, jotta niistä saa uutettua herkullista ja aromaattista kahvia. Lue täältä, mikä saa kahvin väljähtymään ja miten pidät kallisarvoiset kahvipapusi maukkaimmillaan.

Mitkä ovat kahvipapujen suurimmat viholliset?

Varoitus: monenlaiset tekijät voivat pilata kahvipapusi. Kaikki nämä vaikuttavat kahvipapujen tuoreuteen:
•  ilma – heti kun jauhetut kahvipavut ovat kosketuksissa ilmaan, ne alkavat hapettua ja maut ja aromit heikentyä
•  valo – auringonvalo ja sisävalaistus hajottavat kahvin rasvoja, vitamiineja ja proteiineja, mikä saa kahvipavut väljähtymään
•  lämpö – lämmin ympäristö saa kahvipapujen molekyylit liikkumaan nopeammin ja hajoamaan, mikä johtaa maun heikkenemiseen 
•  kosteus – jos paahdetut kahvipavut altistuvat kosteudelle tai kondensaatiolle, se vaikuttaa papuihin lähes välittömästi. 

Kuinka pitkään kahvipavut säilyvät?

Paahtamattomat kahvipavut säilyttävät makunsa tiiviissä tai tyhjiöpakatussa pussissa vähintään vuoden. Jos kuitenkin ostat valmiiksi paahdettuja kahvipapuja, kuten useimmat meistä, ne alkavat huonontua viikon kuluttua paahtamisesta, ellei niitä säilytetä huolellisesti.

Jos huolehdit kahvipavuista hyvin, voit nauttia niiden tuoreesta mausta noin kuukauden ajan. Jotta saisit mahdollisimman tuoreen makuista kahvia, jauha pavut juuri ennen uuttamista. Prosessi on palkitseva, ja voit todella maistaa eron.

Tutustu kahvimyllyyn >

Näin pidät kahvipavut tuoreina pidempään

Osoita arvostuksesi tuoretta kahvia kohtaan näillä vinkeillä:
•  valitse viileä, pimeä ja kuiva säilytyspaikka, kuten ruokakomero
•  vältä lämpimiä paikkoja, kuten uunin lähellä tai suorassa auringonvalossa oleva kaappi
•  vältä kosteita paikkoja esimerkiksi pesualtaan tai vedenkeittimen lähellä
•  jos säilytät kahvin tasolla, sen on oltava läpinäkymättömässä, ilmatiiviissä astiassa – suojassa kuumalta ja valolta
•  pyri ostamaan kokonaisia kahvipapuja, ei liian montaa kerralla ja juuri paahdettuna jos mahdollista, jotta saat aikaan kahvilakokemuksen kotonasi.
 
Tutustu erityyppisiin kahvipapuihin >

Pitäisikö kahvipapuja säilyttää jääkaapissa?

Ajatus saattaa houkutella, mutta kahvipapujen säilyttämistä jääkaapissa ei suositella. Kahvi on pehmeää ja huokoista ja se imee helposti itseensä muiden maultaan vahvojen ruokien, kuten sipulien tai juuston, aromeja jääkaapissa.
 
Jääkaapin kylmyys ja kosteus ei myöskään sovellu kahvin tuoreena pitämiseen. Kahvipavut saattavat altistua kondensaatiolle, jolloin ne uuttuvat osittain ja menettävät voimakkuuttaan.

Pitääkö kahvipapujen pakastaminen ne tuoreina?

Tämä jakaa asiantuntijoiden mielipiteitä. Jos päätät tehdä niin, on tärkeää tietää kuinka kuinka kahvipavut säilytetään pakastimessa oikein. 

Paras tapa on pakastaa ne pieninä erinä ilmatiiviissä astioissa. Avaa astia vasta kun kahvipavut ovat täysin sulaneet, jottei kondensaatiota pääsisi muodostumaan, äläkä ikinä laita käyttämättä jääneitä kahvipapuja takaisin pakastimeen. Kun kahvipavut ovat huoneenlämpöisiä, voit jauhaa ne tavalliseen tapaan ja uuttaa kahvin heti.  
 
Näin jauhat kahvia kotona >

Parhaat kahvipapujen säilytysastiat

Kun olet avannut kahvipapupussin, sinun on siirrettävä pavut toiseen säilytysastiaan.

Red Artisan coffee grinder

Tarkoitukseen sopii ilmatiivis, läpinäkymätöntä lasia, keramiikkaa tai reagoimatonta metallia (kuten kuparia) oleva purkki. Voit myös hankkia tyhjiökahvipurkin, josta voi poistaa ilman työntävällä tai kiertävällä liikkeellä, jolloin kahvin käyttöikä pitenee.

Jos haluat, että kahvipavut ovat käyttövalmiina, olemme suunnitelleet KitchenAidin kahvimyllyyn UV-suojatut säiliöt, jotta pavut säilyisivät tuoreina pidempään.  Voit myös jauhaa kahvin suoraan espressokoneemme suodatinkahvaan, niin saat mahdollisimman tuoreen annoksen espressoa. 

Näin valmistat espressoa kotona >

Kahvipavut ovat kauniita

Ymmärrämme kyllä – kahvi näyttää hyvältä ja sitä on mukava pitää esillä keittiössä. Älä kuitenkaan säilytä sitä läpinäkyvässä tai lasipurkissa. Jos kahvipavut saavat valoa, niiden maku saattaa kärsiä. 

Vinkki jauhetun kahvin säilytykseen

Olemme puhuneet kahvipapujen pitämisestä tuoreina, mutta entä jauhetun kahvin säilytys? Jauhettuna kahvi hapettuu entistäkin nopeammin, sillä hapelle altistuva pinta-ala on suurempi.
 
Hyvä tapa on ostaa sitä pieninä määrinä. Jos noudatat edellä olevia ohjeita, kahvi voi pysyä tuoreena jopa 10 päivää. Minkälaisen kahvin valitsetkin, käsittele sitä varoen, säilytä se ajatuksella ja valmista se huolella. Näin voit nauttia siitä kun se on parhaimmillaan.  
 
Tutustu eri tyyppisiin kahveihin >

Miltä juuri paahdetut kahvipavut näyttävät?

Kun kahvipavut on juuri paahdettu, ne näyttävät kiiltäviltä. Se johtuu siitä, että kahvin öljyt ovat nousseet pintaan. Tämä pätee erityisesti tummien paahtojen kohdalla. Ajan myötä pavut kuivuvat ja näyttävät sameammilta. Ajan myötä kahvipapujen ulkonäkö kuitenkin muuttuu sameammaksi, kun öljyt ja tuoksuyhdisteet kuivuvat.  

"Onnellisuutta ei voi ostaa, mutta kahvia voi, ja se on melkein sama asia."

Tuntematon

 

top
Valitse uusi tuote

Valitse vertailuun

Vertaile tuotteita

Voit valita vertailuun vain kolme tuotetta. Poista yksi tuote, niin voit lisätä sen tilalle jonkin muun.