Kahvipapujen jauhaminen kotona

Victoria Woodward

UK

Kahvipapujen jauhaminen takaa taatusti tuoreimman maun, öljyt ja aromit. Lue kahvipapujen jauhamisohjeesta, miten voit valmistaa täydellisen kupin kahvia.

Kahvipapujen jauhaminen kotona

Kahvipapujen jauhaminen on niin tyydyttävää: kun kokeilet kerran, et voi enää palata aikaisempaan. Se on ehdottomasti yksi elämän pienistä nautinnoista. Näin jauhat kahvipavut kotona KitchenAid-kahvimyllyllä:
•  Aseta yläsäiliö laitteeseen siten, että lukkokuvake osoittaa eteenpäin. Kierrä yläsäiliötä, kunnes se napsahtaa paikoilleen. Lisää kokonaiset kahvipavut ja aseta kansi takaisin paikalleen.
•  Jauhaminen alasäiliöön: avaa kumitulppa ja liu'uta alasäiliö paikoilleen.
•  Jauhaminen suodatinkahvaan: irrota purualusta ja sen jälkeen suodatinkahvan pidike. Aseta suodatinkahvan pidike pidikkeen tukeen. Aseta purualusta takaisin paikoilleen.
•  Jauhatuskoon valinta: kierrä jauhatuskoon säädintä ja valitse jauhatuskoko käytettävän uuttomenetelmän alueella. Valittu jauhatuskoko näkyy näytössä.  Numeron kasvaessa jauhatuskoko pienenee (1 tarkoittaa karkeaa ja 70 hienoa).
•  Annoksen valinta: kierrä annosvalinnan säädintä haluttuun kuppi- tai annosmäärään. Pressokahvi, perkolaattorikahvi, suodatinkahvi: Valitse 1–12 kuppia. Espresso: Valitse 1–2 annosta.
•  Aloita jauhaminen painamalla käynnistys-/pysäytyspainiketta. Kahvimylly pysähtyy automaattisesti, kun näytössä oleva aika on 0.
•  Kahvin määrän muuttaminen annoksessa: ajastinta kiertämällä voit tarvittaessa säätää kahvin määrää valitussa annoksessa. Voit lisätä kahvin määrää lisäämällä jauhatusaikaa tai vähentää kahvin määrää vähentämällä jauhatusaikaa

 Kahvipapujen jauhamisen edut

Vastajauhetun kahvin tuoksu on vastustamaton. Se ei kuitenkaan ole ainoa kahvipapujen jauhamisen etu. Tästä syystä sitä kannattaa kokeilla:
•  voit valita tarkan jauhatuskoon ja koostumuksen jokaiselle suodatusmenetelmälle
•  vastajauhetut kahvipavut ovat täynnä antioksidantteja, joilla on terveysvaikutuksia ja jotka vähentävät tiettyjen sairauksien riskiä
•  kahvipapujen jauhaminen juuri ennen kahvin valmistusta tarkoittaa, että kullanarvoiset öljyt säilyvät kahvipavuissa mahdollisimman pitkään, mikä takaa täyteläisen maun.
•  voit hienosäätää jauhatuskokoa, mikä vaikuttaa kahvin makuun
Kun olet kokeillut sitä kerran, paluuta aikaisempaan ei enää ole.

Tutustu kahvimyllyyn >

Kahvimylly leikkuu- vai hiomaterällä?

Women grinding coffee beans in red Artisan grinder

Leikkuuterällisissä kahvimyllyissä on pyörivät terät, jotka pilkkovat kahvipavut. Ne sopivat peruskäyttöön, mutta niissä ei voi säätää jauhatuskokoa, ja kahvipavut pilkkoutuvat epätasaisesti. Terät voivat jopa kuumentaa kahvipapuja, jolloin ne menettävät öljyä ja makua. 

Siksi kahviasiantuntijat suosittelevat hiomaterällisiä kahvimyllyjä. Ne toimivat eri tavalla, sillä kahvi jauhetaan kahden hiomaterän välissä. Jauhatus on tasaista, ja voit valita oikean jauhatuskoon valitsemallesi suodatusmenetelmälle. Se on huomattavasti parempi jauhamistapa.

Oikean jauhatuskoon valitseminen

Oikea jauhatuskoko riippuu siitä, millaista kahvia haluat valmistaa. Tämä ohje antaa jonkinlaisen käsityksen asiasta:
•  Karkea jauhatus muistuttaa karkeaksi jauhettua pippuria ja se sopii erinomaisesti kylmän kahvin valmistukseen.
•  Suurempi keskikarkea muistuttaa merisuolaa ja se sopii täydellisesti pressokahvin tai perkolaattorikahvin valmistukseen. 
•  Keskikarkea jauhatus on yleisin jauhatusasetus ja se sopii hienosti suodatinkahvin valmistukseen.
•  Hieno jauhatus muistuttaa jauhettua kanelia ja se sopii erinomaisesti espressokoneisiin.

Lisätietoa kahvimyllystä >

Tarkan jauhatuskoon merkitys

Onko tarkkuudella niin väliä? Kyllä! Kahvia valmistaessa kaikki sen upeat maut ja yhdisteet vapautuvat kahvijauheesta, kun se on kosketuksissa kuuman veden kanssa. Tätä kutsutaan uuttamiseksi. Kahvipapujen jauhatuskoko määrittää sen, kuinka nopeasti tämä tapahtuu. Nopeus puolestaan määrittää maun, aromit, koostumuksen ja lopputuloksen, joten sen on oltava oikea suhteessa uuttomenetelmään.

Erilaiset kahvipavut vaativat eripituisen uuttoajan

Tiede selittää kaiken. Karkea jauhatuskoko päästää pienen pinta-alansa vuoksi vettä läpi nopeasti, joten vedellä ei ole aikaa poimia makuja. Vesi tarvitsee pidemmän ajan, jotta se saa tuotua maut esiin. Hienolla jauhatuskoolla on tiiviimpi olomuoto ja suurempi pinta-ala, joten sen ei tarvitse olla niin kauan yhteydessä veteen. 

Siksi esimerkiksi espresson kaltaisten kahvien valmistuksessa käytetään hienoa jauhatuskokoa ja esimerkiksi pressokahvin valmistuksessa tarvitaan karkeampi jauhatuskoko. Kokeile ja löydä suosikkisi.

Tutustu erityyppisiin kahveihin >

Jauhamalla paras maku

Maistuuko kahvi karvaalta tai lattealta? Jos jauhatuskoko on liian hieno suhteessa uuttomenetelmään, lopputuloksena on liian uutettu kahvi, joka maistuu karvaalta. Jos jauhatuskoko on liian karkea, kahvi maistuu lattealta. Kahvitauko on liian tärkeä hetki tällaisille ongelmille!

70 jauhatuskoon hiomaterällisellä kahvimyllyllä saat tarvitsemasi tarkkuuden. Lisäksi se ei ainoastaan näytä hyvältä espressokoneemme vierellä, sillä laitteet voi myös yhdistää. Voit jauhaa suoraan suodatinkahvaan ja nauttia tuoreesta mausta.

Tutustu Artisan-espressokoneeseen >

Tamppaamisella täydellinen espresso

Puhuimmekin jo siitä, kuinka kahvipapuja jauhetaan espressoa varten. Sen lisäksi tärkeää on myös se, miten jauhettu kahvi painetaan (tampataan) espressokoneen suodatinkahvaan. Jos kahvi on tampattu epätasaisesti, saat yli- ja aliuutettua kahvia sekaisin.

Ei huolta. Artisan-espressokoneen suodatinsihdissä on ainutlaatuinen tasainen pohja. Sillä tamppaat kahvijauheen kauniin tasaisesti joka kerta – ja espresso on täyteläistä ja herkullista.

Espresson valmistus kotona >

"Kärsivällisyydellä tarkoitetaan aikaa kahvin juonnin ja motivaation syntymisen välillä."

Historiakatsaus: kahvin jauhaminen ennen

Mietitkö, kuinka kauan kahvimyllyt ovat olleet olemassa? Kahvi jauhettiin alun perin tietenkin käsin morttelissa survimella. Joissain osissa maailmaa kahvipavut murskataan edelleen käsin kulhoissa — erityisesti perinteisissä kahviseremonioissa. 

Myöhemmin kehitettiin viljamyllyt, ja 1600-luvulla kahvipapujen jauhamiseen käytettiin käsikäyttöisiä maustemyllyjä. Ensimmäinen kahvimylly keksittiin 1800-luvun jälkipuoliskolla. Siinä oli terän alla kätevä laatikko, johon jauhettu kahvi kerääntyi.

Kahvimyllyt sähköistyivät ja muuttuivat entistä tarkemmiksi ja tehokkaammiksi. Nykyään ne sopivat ihmisten tuntemiin ja rakastamiin erilaisiin kahvinuuttomenetelmiin. 

 

 

 

top
Valitse uusi tuote

Valitse vertailuun

Vertaile tuotteita

Voit valita vertailuun vain kolme tuotetta. Poista yksi tuote, niin voit lisätä sen tilalle jonkin muun.