Mitä on kahvin crema?

Rachel Thomas

UK

Cremaa pidetään täydellisen espresson merkkinä, muta mitä se oikeastaan on? Miksi sitä tavoitellaan? Paljastamme ruosteensävyisen espressovaahdon salaisuudet ja kerromme, miten teet sitä kotona espressokoneella.

Mitä crema on?

Crema on espressosi päällä oleva kermainen, punaruskea vaahto. Sen lisäksi, että se näyttää kutsuvalta, se on täynnä makua, rakennetta ja aromeja.

Tämä kaunis vaahtokerros ilmestyy, kun kuuma vesi pakotetaan korkealla paineella kahvinpurujen läpi, mikä emulgoi kahvipapujen öljyt ja muodostaa pieniä, sileitä kuplia. Se nostaa kahvin laadun ja täyteläisyyden tasolle, joka ei ole mahdollinen muita uuttomenetelmiä käyttämällä.  Siksi siitä on muodostunut hienoimman autenttisen makuisen espresson merkki. 

Näin teet täydellisen creman

Täydellinen crema on sileä, vaahtomainen ja tasaisen värinen, ja sen pitäisi säilyä espresson päällä noin kaksi minuuttia ennen kahvin sekaan katoamista.

Ammattimainen espressonvalmistus kotona on kiinni pavuista, jauhatuksesta ja tamppaamisesta. Tarvitset espressokoneen, jonka pumpussa on tarpeeksi kova paine ja joka pitää lämpötilan tasaisena uuttoprosessin ajan.

Tutustu Artisan-espressokoneeseen >

Mitkä ovat creman kannalta parhaat espressopavut?

Vastapaahdetuista kahvipavuista vapautuu öljyjä ja kaasuja, jotka auttavat muodostamaan kauniin ja tiiviin espressovaahdon. Aina se ei onnistu, mutta kahvipapujen käyttäminen pian paahtamisen jälkeen luo cremaan parhaan koostumuksen. Yhä useammat kahvilat paahtavat omat kahvipapunsa tarjotakseen asiakkailleen parhaan mahdollisen creman.

Voit jauhaa pavut juuri ennen niiden uuttamista myös kotona, jotta kaikki niiden kallisarvoiset ainekset, öljyt ja aromit säilyvät.

Tiesitkö, että Robusta-kahvipavuista saat rikkaimman creman? Voit sekoittaa niitä Arabica-kahvipapuihin löytääksesi oman ihannesekoituksesi.

Tutustu erilaisiin kahvipapuihin>

Vinkki: Varmista, että vesi ei ole liian pehmeää. Jos asut pehmeän veden alueella, kannattaa harkita pullotetun veden käyttöä.

Oikean jauhatuksen valitseminen

Kahvipapujen jauhatuskoko on tärkeä tekijä luonnollisen creman tuottamisessa. Jos jauhatus on liian karkea, vesi valuu läpi liian nopeasti, kahvi on aliuutettua ja crema ohut ja heikko. Liian hieno jauhatus taas aiheuttaa kahvin yliuuttumisen ja epätasaisen ja tumman creman.

Kokeile eri jauhatuskokoja, niin löydät espressokoneeseesi ja kahvilaatuusi sopivan jauhatuksen. KitchenAidin kahvimyllyssä on 70 asetusta hyvin karkeasta erittäin hienojakoiseen, joten voit testailla eri jauhatuksia ja löytää sopivan vaihtoehdon.

Tutustu kahvimyllyyn >
Näin jauhat kahvia kotona >

Tiiviin ja tasaisen tamppauksen salaisuus

tamp coffee near grey espresso machine

Tamppaaminen on jauhetun kahvin puristamista espressokoneen suodatinkahvaan tampperiksi kutsutulla työkalulla. Niin tehdään, jotta vesi valuisi tasaisesti kahvin läpi.

Espressokoneemme suodatinkahvassa on erityinen litteä pohja, jotta tamppauksesta tulisi vaikuttavan yhtenäinen ja tiivis. Siinä on upotetut nokat ja laadukas 58 mm:n halkaisija, jotta lämpötila pysyisi optimaalisena koko uuttamisen ajan. Nyt olet valmis tekemään maukkaita espressoja virheettömällä vaahdolla.

Näin valmistat espressoa kotona >

Täydellinen paine espressovaahdolle

Creman saa aikaan ainoastaan espressokonetta käyttämällä, sillä sen uuttomenetelmä on nopea ja korkeapaineinen. Ammattilaiset suosittelevat pumpullista laitetta, jossa on vähintään 9 baarin paine. 

Mikä on baari? Hyvä kysymys. Se on kahvinpuruihin kohdistetun paineen mittayksikkö. Kuumaa vettä pumpataan painekammioon, jossa se tiivistyy noin 8–10 kertaisesti normaaliin ilmanpaineeseen verrattuna. Tämä paine on välttämätön kahvipapujen uuttamisessa ja paksun, rikkaan creman muodostamisessa. KitchenAidin espressokone esihauduttaa kahvin alhaisella paineella ja siinä on 15 baarin italialainen pumppu, joka luo optimaalisen paineen ja kauniin creman. Voit siis valmistaa helposti annoksen espressoa cremalla. Hyvä lisä taitoihisi.

Pidetään lämpötila kuumana! Lämpötilan säilyttäminen tasaisena

Espresson crema-palapelin viimeinen pala on lämpötila. Veden on oltava tarpeeksi lämmintä, että kahvin sokerit karamellisoituvat, mutta ei niin kuumaa, että se pilaa upeat aromit. Espressolle optimaalinen lämpötila on 92–96 °C. 

Espressokoneemme kaksi älykästä lämpötila-anturia valvovat veden lämpötilaa uuttamisen aikana, jolloin se pysyy sopivana koko prosessin ajan.  Nopeasti kuumeneva teknologia lämmittää veden oikeaan uuttolämpötilaan alle 45 sekunnissa. Et siis joudu odottelemaan espressoasi. 

"Kukaan ei voi ymmärtää totuutta kuin vasta juotuaan upean vaahtoista kahvia."

Sheik Abd-al-Kabir

 

top
Valitse uusi tuote

Valitse vertailuun

Vertaile tuotteita

Voit valita vertailuun vain kolme tuotetta. Poista yksi tuote, niin voit lisätä sen tilalle jonkin muun.