Näin teet espressoa kotonasi

Victoria Woodward

UK

Selvitä yhden suosituimman italialaisjuoman salat. Espressokahvi on nopea ja miellyttävä juoma. Se valmistuu, kun hyvin kuuma vesi pakotetaan suurella paineella hienon kahvijauheen läpi. Paljastamme, miten loihdit itsellesi täydellisen espresson ja pääset nauttimaan siitä parhaiten mukavasti kotonasi.

Näin teet espressoa kotonasi

Tuoretta kahvia nopeasti alle 30 sekunnissa Se käy helposti! Näin teet aidon makuista espressoa kotikäyttöön tarkoitetulla KitchenAid-espressokoneella:
•   Täytä vesisäiliö raikkaalla vedellä ja kytke koneen virta
•   Vesi alkaa kuumentua
•   Kun vesi on kuumaa, valitse suodatinsihti ja paina se suodatinkahvaan.
•   Täytä suodatinsihti espressokahvijauheella 
•   Napauta suodatinkahvaa, jotta kahvijauhe tasoittuu, ja aseta se tasaiselle pinnalle
•   Paina kahvijauhetta tampperilla tiiviiksi ja tasaiseksi
•   Aseta suodatinkahva koneen suodatinpään alle
•   Käännä kahvaa niin, että se lukkiutuu
•   Valitse annos, ja kahvi on valmista!

Tutustu espressokoneeseen >

Mitä on espresso?

Espresso ei ole kahvipapulaji. Siinä on kyse kahvintekomenetelmästä, jonka nimitys tulee italian sanasta ”puristettu”. Pieni määrä lähes kiehuvaa vettä pakotetaan paineistettuna hienon kahvijauheen läpi. Näin kahviin saadaan papujen aidoin aromi.
 
Espresso on paksumpaa ja vahvempaa kuin muut kahvit, minkä vuoksi sitä rakastetaankin. Espressoa tarjoillaan joko sellaisenaan tai tuplaespressona, ja sitä käytetään myös monissa muissa herkullisissa juomissa, kuten lattessa, cappuccinossa tai macchiatossa, sekä jälkiruuissa, kuten tiramisussa tai jäätelössä.  

Onko espressossa paljon kofeiinia?

Monet luulevat, että kupillisessa espressoa on enemmän kofeiinia kuin muissa kahvijuomissa.
Espressoissa on yleensä kuitenkin vähemmän kofeiinia annosta kohden, koska kahvin määrä on pieni. Keskiverto espressojuoma (30 ml) sisältää noin 63 milligrammaa kofeiinia, kun taas valumalla suodatettu tyypillinen kahviannos (178 ml) sisältää noin 110 milligrammaa kofeiinia.

Koska espresso juodaan paljon nopeammin kuin suodatinkahvi, tuntuu kuin kofeiinia tulisi kerralla vahva annos. Voi tuntua siltä, että kofeiinia on saatu enemmän kuin sitä oikeasti on.

Koneella aidon makuista kahvia

Saatat ehkä yllättyä kuullessasi, ettei aitoa espressoa tehdä pannulla. Espressokahvia on aina tehty koneella, jonka suunnitteli ensimmäisenä Angelo Moriondo vuonna 1884. Luigi Bezzera paranteli tätä mallia vuosikymmeniä myöhemmin lisäten siihen suodatinkahvan ja useita keittopäitä.
 
Nykyään espressokoneet toimivat entistä älykkäämmin. Esimerkiksi KitchenAid-espressokoneissa on kaksi älykästä lämpötila-anturia. Nämä ainutlaatuiset anturit viestivät keskenään aktiivisesti koko kahvintekoprosessin ajan, jotta lämpötila pysyy optimaalisena. 

Toinen innovaatiomme on erityinen suodatinkahva. Siinä on upotetut nokat ja kätevä, tasainen, halkaisijaltaan 58 mm:n pohja, joka takaa tasaisen puristuksen. Espressokone pysyy uskollisena alkuperäiselle valmistustavalle, ja se on aito klassikko, joka tuo iloa jokaiseen päivään.
 
Ihastu espressokoneeseen – Artisan >

Mikä espressokone sopii sinulle? 
Ohessa on nopea vertailu eri vaihtoehdoista...

Stainless steel Artisan espresso machine

Artisan-espressokone

Kaksi älykästä lämpötila-anturiaKyllä
Tasapohjainen laadukas suodatinkahva  Kyllä
Esihaudutus alhaisella paineellaKyllä
Lisävarusteet mukana   Kyllä
Värit 7
Rungon materiaaliRuostumaton teräs
Takuu5 vuotta

​​

Black espresso machine

Espressokone

Kaksi älykästä lämpötila-anturiaKyllä
Tasapohjaiset, laadukkaat suodatinkahvatKyllä
Esihaudutus alhaisella paineellaKyllä
Lisävarusteet mukanaKyllä
Värit2
Rungon materiaaliKestävää muovia
Takuu2 vuotta

Näin saat täyteläisen crema-vaahdon

Crema on se tunnettu kullanruskea vaahto, joka muodostuu luonnostaan espressojuoman pinnalle. Miten se saadaan aikaan? Kyse on paineesta. Pumpulla toimivat espressokoneet tuottavat riittävän paineen, jotta juomaan tulee houkutteleva ja täyteläinen crema-vaahto.

KitchenAid-espressokoneissa on 15 baarin italialainen pumppu, joka tuottaa ihanteellisen paineen täyteläisen juoman valmistamiseen. Näin voit siis tehdä samanlaista aidon makuista espressoa, jota voisit saada omassa lempikahvilassasi.

Opi lisää kahvin crema-vaahdosta >

Mikä paahtoaste sopii espressoon?

Vaikka espressoharrastajat ovatkin eri mieltä monesta asiasta, he ovat samaa mieltä kahvin paahtoasteesta ja jauhatustarkkuudesta. Hyvä perussääntö on, että makuhermoja hellivät tummat paahtoasteet sopivat parhaiten nopeaan kahvinkeittämiseen, kuten espressokoneisiin. 

Se johtuu siitä, että vaaleamman paahtoasteen pavut ovat vähemmän huokoisia, jolloin yhdisteet irtoavat niistä hitaammin. Vaaleapaahtoiselle kahville sopii valmistaminen valuttamalla tai päälle kaatamalla. Espressossa vaaleapaahtoinen kahvi voi kuitenkin maistua lattealta.  

Tutustu eri tyyppisiin kahvipapuihin >

Täydellinen maku itsejauhetuilla pavuilla

Red Artisan coffee grinder

Kun jauhat omat kahvipapusi sen sijaan, että ostaisit valmiiksi jauhettuja, saat palkkioksi upean maun ja aromit. Kahvipavut kannattaa jauhaa juuri ennen kahvin valmistamista, jotta maku olisi mahdollisimman tuore. 

KitchenAid-kahvimyllyssä on 70 jauhatusasetusta ja automaattinen annostelun säätö. Sillä voit vapaasti kokeilla eri jauhatuskokoja ja saada aina sopivan annoksen. Koneessa on jopa sisäänrakennettu suodatinkahvan pidike, joten pääset heti tasoittamaan kahvinpurut. Voit laittaa kahvia ammattilaisen ottein. 

Tutustu kahvimyllyyn >

Espresson juominen

Kai espresso vain juodaan, eikä muuta? Jos haluat juoda sen kuin italialainen, toimi seuraavasti:
•   Huuhtele suu lasillisella vettä, mieluiten hiilihapotetulla
•   Haistele espressoa ja nauti sen vahvasta aromista
•   Sekoita juomaan crema-vaahto ja halutessasi sokeri (joka on yleensä maustettu Italiassa)
•   Siemaile tai ota kulauksia – molemmat tarjoavat erilaisen elämyksen – kunhan juot espresson ennen kuin se jäähtyy
•   Anna kahvin täyttää suu – nauti siitä.

”Espresso on kemian ihme
kahvikupissa.”

Luovuutta peliin maitoisilla espressojuomilla

Olet oppinut, miten espressoa voi tehdä kotona. Nyt on aika tutustua rohkeasti uusien kahvielämysten loihtimiseen – esimerkiksi cappuccinoihin, macchiatoihin ja frappeihin. Espressokoneemme oma höyrysuutin tekee valitsemastasi maidosta täyteläistä ja samettista. 

Lehmänmaidon sijaan voit myös käyttää kasvipohjaista vaihtoehtoa, kuten soija-, manteli-, kaura- tai kookosmaitoa. Näin vegaanitkin voivat nauttia kahvistaan täysin siemauksin niin kahviloissa kuin kotona rentoutuessaan.

Höyrysuuttimen ja kannun avulla saat kahvimaidollesi juuri oikean koostumuksen. Voit joko upottaa höyrysuuttimen ja höyryttää (kuumentaa) maitoa pyörittämällä tai asettaa suuttimen pinnan tuntumaan, jolloin tuotettu ilma saa maidon vaahtoamaan.

Vinkki: Aloita kylmällä maidolla ja kylmällä kannulla. Näin maito ei ylikuumene ja siihen syntyy pieniä kuplia, jotka tekevät paremman vaahdon. 

”Huono päivä tuntuu paremmalta kahvin kanssa
kuin hyvä päivä ilman sitä.”

 

 

top
Valitse uusi tuote

Valitse vertailuun

Vertaile tuotteita

Voit valita vertailuun vain kolme tuotetta. Poista yksi tuote, niin voit lisätä sen tilalle jonkin muun.