Erityyppisiä kahveja

Rachel Thomas

UK

Erilaisten kahvipapujen ja -juomien kirjo on rikas ja eloisa, aivan kuten kahvi itsekin. Kokeiltavaa löytyy aina kahvipavuista ja jauhatuskoosta eri uuttomenetelmiin ja resepteihin. Kahvin ystävänä et koskaan kyllästy!

Tutustu kahvialueisiin

Suurin osa juomastamme kahvista tulee kahvialueilta, jotka sijaitsevat Kravun ja Kauriin kääntöpiirin välillä. Alue kattaa: 
•  Keski-Amerikan
•  Etelä-Amerikan
•  Indonesian
•  Kaakkois-Aasian
•  Afrikan ja Arabian
•  Australian, Puerto Ricon, Havaijin ja Jamaikan.

Maaperä on lämmintä ja rikasta, ja tarjolla on runsaasti kahvipensaiden rakastamaa lämmintä varjoa. 

Kahvialueiden makuja

Koska kahvia tuotetaan monessa eri maassa ja eri mantereilla, voit tutustua upean erilaisiin makuprofiileihin karamellista kukkaiseen ja savuisesta sitruunaiseen. 

Makuelämyksiin tutustuminen on maailmanmatkailua (ainakin melkein!). Saat kulkea pähkinäisten Costa Rican ja Hondurasin läpi hedelmäiseen Etiopiaan tai Keniaan. 

Jotta voit nauttia näistä tuoreista ja täyteläisistä aromeista toden teolla, jauha kahvipavut itse kahvimyllyssä. Kallisarvoiset kahvipavut jauhetaan jauheeksi, joka säilyttää papujen luonnollisen maun ja öljyt.

Tutustu kahvimyllyyn >

Kahvia pensaista paahtoon

Tarina alkaa ikivihreästä Coffea-kahvipensaasta, joka kasvaa trooppisessa ilmastossa. Kahvipavut ovat kahvipensaan kirsikoiden siemeniä. Kirsikoiden poimimisen jälkeen kahvipavut kerätään, kuoritaan ja – kun kyse on erityisen korkealaatuisesta kahvista – kiillotetaan.

Kahvipavut kerätään tynnyriin ja ne paahdetaan. Paahtamisen aikana niiden koko kaksinkertaistuu ja ne muuttuvat vihreistä ruskeiksi. Paahtaminen on todellista taidetta, sillä se tuo esiin kaikki aromit ja maut, joista nautit myöhemmin tuoreessa kahvikupillisessa.

Vaalea vai tumma paahto? Erilaisia paahtoasteita

Paahtaminen muuntaa raa'at kahvipavut tuntemiksemme ruskeiksi, aromaattisiksi ja maukkaiksi pavuiksi, joita rakastamme. Suurin osa paahtoasteista kuuluu johonkin seuraavista kategorioista. Mikä on suosikkisi? 
•  Vaaleapaahtoinen kahvi on tarkoitettu mietojen kahvien valmistukseen. Se on kukkainen ja hedelmäinen.
•  Keskivaalea paahto on vahvempi ja perinteisempi maultaan; makea ja täyteläinen.
•  Keskivahva paahto omaa syvemmän, mausteisemman ja kitkerämmän maun.
•  Tummapaahtoinen kahvi on rikas ja vahvan makuinen; karvas ja savuinen.

Paahtoasteet eri uuttomenetelmiin 

Kahvin valmistusmenetelmiä on nykyään niin monta, että voi olla vaikea tietää, mistä aloittaa. Pidätkö käsinsuodatetusta kahvista vai suositko suodatinkahvia? Pidätkö voimakkaasta espressosta vai haluatko mieluummin nauttia kylmän kahvin viettelevästä voimasta?

Kahvisuosikistasi huolimatta sen valmistamisessa pitää aina ottaa huomioon kahvin paahtoaste. Se johtuu siitä, että tummapaahtoinen kahvi on huokoisempaa, minkä vuoksi se sopii paremmin nopeisiin uuttomenetelmiin, joissa kahvin aromit otetaan talteen nopeasti, kuten espresson valmistamiseen. Vaaleanpaahtoinen kahvi ei ole yhtä huokoista, joten kuuman veden täytyy tehdä pidempään töitä saadakseen kahvin aromit talteen. 

Erilaiset kahvipavut

Todelliset kahvin ystävät tietävät, että kahvipapuja on neljää eri tyyppiä:
1.  Arabica on suosituin, ja siinä on tasainen, makea ja suklainen maku
2.  Robusta on toiseksi suosituin. Tämä kahvipapu on vahvempi, jopa hieman kitkerä
3.  Liberica on paljon harvinaisempi kahvipaputyyppi, ja sillä on sille ominainen savuinen maku
4.  Excelsa kuuluu Liberica-perheeseen, mutta sillä on ainutlaatuinen hedelmäinen maku.

Toiset kahvinjuojat rakastavat sekoituksia, kun taas toiset suosivat yhden alkuperän kahvia. Pohditko, kumpi sopii sinulle: sekoitus vai yksi alkuperä? Sekoitukset ovat maultaan yleensä pyöreämpiä, tasapainoisempia ja pehmeämpiä. Yhden alkuperän kahvin avulla saat nauttia kahvin puhtaasta ja ainutlaatuisesta luonteesta, joka kertoo alueensa tarinan mahdollisesti villisti ja kiihkeästi.

Ole jauhatuskoon asiantuntija

Kun olet valinnut kahvipavun ja paahtoasteen, on aika päättää jauhatuskoko. Et varmasti ylläty kuullessasi, että jälleen kerran yksi koko ei sovi kaikkeen. Erilaiset uuttomenetelmät vaativat tietynlaisen jauhatuksen, jotta kahvipapujen maku pääse valloilleen. 

Pidä nämä yleiset säännöt mielessä:
•  Karkea jauhatus muistuttaa karkeaksi rouhittua pippuria ja se sopii erinomaisesti kylmän kahvin valmistukseen
•  Suurempi keskikarkea muistuttaa merisuolaa ja se sopii täydellisesti pressokahvin tai perkolaattorikahvin valmistukseen. 
•  Keskikarkea jauhatus on yleisin jauhatusasetus ja se sopii hienosti suodatinkahvin valmistukseen.
•  Hieno jauhatus muistuttaa jauhettua kanelia ja se sopii erinomaisesti espresson valmistukseen.

KitchenAid-kahvimyllyllä pystyt säätämään jauhatuskokoa erittäin tarkasti. Voit helposti tarkistaa oikean koon toimitukseen sisällytetystä taulukosta.

Tutustu kahvimyllyyn >

Pidä kahvipavut tuoreina

Jotta käyttämättömät kahvipavut pysyvät tuoreina, säilytä niitä ilmatiiviissä, läpinäkymättömässä astiassa huoneenlämmössä. Miksi? Kahvipavut menevät helposti pilalle, sillä ne imevät itseensä hajuja, kosteutta ja makuja ilmasta. Siksi ne kannattaa säilyttää kuumuudelta, valolta ja kosteudelta suojattuina. 

KitchenAid-kahvimyllyn erityiset säiliöt varmistavat, että kahvipavut säilyttävät kullanarvoisen vasta paahdetun makunsa. Kahvipavut kannattaa käyttää mahdollisimman pian, jotta voit nauttia niiden mausta parhaimmillaan ennen kuin se katoaa. 

Vinkki: Jauha kahvia aina vain päivittäinen annos, niin pääset nauttimaan parhaasta mahdollisesta makuelämyksestä. 

Erilaiset kahvijuomat

Oli kyse mistä tahansa kahvilan kahvijuomavalikoiman kahvista, se saa alkunsa usein täydellisestä espressosta, johon sekoitetaan höyrytettyä maitoa ja/tai maitovaahtoa. Espressokoneeseemme sisältyy höyrysuutin, joten olet valmis kokeilemaan erilaisia suosikkeja, kuten: 
•  Cappuccino – 1/3 espressoa; 1/3 höyrytettyä maitoa; 1/3 maitovaahtoa
•  Café Latte – 1/3 espressoa; 2/3 höyrytettyä maitoa; ohut maitovaahtokerros
•  Americano – espressoa ja kuumaa vettä (maun mukaan)
•  Macchiato – espressoa ja pieni määrä maitovaahtoa
  Doppio – tuplaespresso
•  Flat White -kahvi– tuplaespresso ja pehmeää höyrytettyä maitoa.

Tutustu Artisan-espressokoneeseen >

 Mikä espressokone sopii sinulle?

Stainless steel Artisan espresso machine

Artisan-espressokone

Kaksi älykästä lämpötila-anturiaKyllä
Tasapohjainen laadukas suodatinkahvaKyllä
Esihaudutus alhaisella paineellaKyllä
Tarvikkeet mukanaKyllä
Värit7
Rungon materiaaliRuostumaton teräs
Takuu5 vuotta

Black espresso machine

Espressokone

Kaksi älykästä lämpötila-anturiaKyllä
Tasapohjainen laadukas suodatinkahvaKyllä
Esihaudutus alhaisella paineellaKyllä
Tarvikkeet mukanaKyllä
Värit2
Rungon materiaaliKestävää muovia
Takuu2 vuotta

"On rakkautta ilmassa, se tuoksuu kahvilta."

 

top
Valitse uusi tuote

Valitse vertailuun

Vertaile tuotteita

Voit valita vertailuun vain kolme tuotetta. Poista yksi tuote, niin voit lisätä sen tilalle jonkin muun.