Flat white -kahvin ja latten eroavaisuudet

Rachel Thomas

UK

Tavallisen ”valkoisen kahvin” tilaamisen ajat ovat ohi. Nykyään on lukuisia houkuttelevia maitokahvivaihtoehtoja. Tiedätkö, miten flat white -kahvi ja latte eroavat toisistaan? Tarkastellaanpa näitä suosittuja kermaisia kahvijuomia.

Millainen on flat white -kahvi?

Olet todennäköisesti tilannut tai ainakin kokeillut sitä joskus. Se on vahva kahvijuoma höyrytetyllä maidolla. Se on valmistettu espressosta (yleensä tupla-annoksesta), pienestä määrästä höyrytettyä maitoa ja ohuesta mikrovaahtokerroksesta. Tämä juoma sopii sinulle, jos pidät tukevasta espresson mausta sekä tiheästä ja samettisesta rakenteesta. Se tuntuu silkinpehmeältä, mutta ei ole liian ilmava. 

Millainen on latte?

Latte on kestosuosikki kahviloissa ympäri maailmaa. Sen nimi tulee italian sanasta ”maito” ja siinä on 1/3 espressoa, 2/3 kuumaa maitoa sekä tuikitärkeä vaahtokerros. Tämä lohtujuoma on suurempi ja raskaampi kuin flat white ja se tarjoillaan usein ripauksella kaakaota tai strösseleillä. 

Kun talvi lähestyy ja ilmat kylmenevät, kurpitsalattet, piparkakkulattet ja piparminttukahvit ilmestyvät kahviloiden listoille valmiina kohottamaan ihmisten mielialoja. Kahvijuoma, johon liittyy mielikuvia nautinnon hetkistä.

Tunne maitokahvien erot

Mikä espressopohjainen juoma sopii sinulle?

•  Flat white
•  Latte macchiato
•  Cappuccino

Flat white, latte macchiato and cappuccino icons

Valmista aitoa espressoa

Jos haluat lisätä näitä herkullisia kahvijuomia jokapäiväiseen elämääsi, tarvitset kotikäyttöön espressokoneen. Se on tyylikäs ja suorituskykyinen, ja saat sen avulla autenttista espressoa kotonasi.

KitchenAid espressokoneessa on kaksi älykästä lämpötila-anturia ja erityinen tasapohjainen suodatinkahva. Se pitää lämpötilan juuri sopivana koko uuttoprosessin ajan. Tämä tarkoittaa, että saat kaiken irti pavuista ja parhaan mahdollisen maun ja aromin. Vaikka et pitäisi itseäsi espressotaiturina, kohta olet sellainen...

Tutustu espressokoneeseen >

Täydellistä kuumaa maitoa ja vaahtoa

Frothing milk

Jos lattet ja cappuccinot ovat listasi kärjessä, tartut mielelläsi espressokoneen höyrysuuttimeen. Se toimii täsmälleen samalla tavalla kuin kahviloiden koneissa. Voit syöttää höyryä valitsemaasi maitoon ja joko lämmittää tai vaahdottaa sen kannussa. Käyttötavasta riippuen voit tehdä kuumaa maitoa tai mikrovaahtoa: siinä kaikki mitä tarvitset maito- ja espressopohjaisten juomien valmistamiseen taidolla.

Vinkki: Luodaksesi samettista maitovaahtoa flat white -kahvia varten, kopauta ja pyöräytä kannua, kun olet höyryttänyt maidon. Se hajottaa kuplat ja luo vaahdolle kiiltävän ja tasaisen koostumuksen.

Pidätkö kahvista kylmänä? Näin valmistat jäälatten

Kahvin potkun ja jään virkistävän vaikutuksen yhdistävät jääkahvit ovat suosittuja läpi vuoden. Voit valmistaa kotona jäälattea tekemällä latten espressokoneellasi ja antamalla sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tarjoile korkeassa lasissa jäillä.

Vastustamattomia makuja latteen

Jos pidät makeasta ja kahviloiden makulattet houkuttelevat, voit kotonakin lisätä juomaan hieman siirappia. Voit varovasti sekoittaa tai ravistaa kahvin joukkoon vanilja-, kermatoffee-, karamelli- tai hasselpähkinäsiirappia ja nauttia sopivan makeasta ja herkullisesta mausta.

Mikä on paras kasvipohjainen maitojuoma latteen?

Vegaanitkin rakastavat lattea! Jos haluat pysytellä erossa lehmänmaidosta, nykyään on tarjolla paljon erilaisia kasvipohjaisia vaihtoehtoja.

Voit käyttää flat whiten valmistuksessa mantelimaitoa, soijamaitoa, kauramaitoa tai jopa kookosmaitoa. Osa kasvipohjaisista maitojuomista vaahdottuu toisia helpommin. Kokeile eri tapoja käyttää höyrysuutinta ja kannua saadaksesi kermaisimman rakenteen ja maun.

Vinkki: Muista käyttää kylmää maitoa, sillä se tuottaa parhaan vaahdon.

Miksi flat whiten nimi on flat white? 

Nimi tulee joko Australiasta tai Uudesta-Seelannista (asiasta ei ole päästy yhteisymmärrykseen). Flat whiten sanotaan olevan nimetty sen mikrovaahdon pienten kuplien ja tiiviyden mukaan. Flat white on runsasta lattea tasaisempi.

Flat whiten nousu

Mistä juoma ilmestyi? Kukaan ei ole tilannut ”flat whitea” kuin vasta viime aikoina. Tämä johtuu siitä, että juomasta tuli Yhdistyneessä kuningaskunnassa trendikäs vasta vuoden 2005 jälkeen. Sen tiivis samettinen rakenne ilman cappuccinon vaahtoisuutta ja latten raskautta teki siitä suursuosikin. Espresson maku ja maitoinen rakenne pienessä ja kätevässä paketissa.

Maukasta päälle

Luovuudelle on aina tilaa... Se tekee elämästä hauskempaa. Voit myös käyttää luovuuttasi lisäämällä kahvin päälle...
•  Kaakaojauhetta
•  Muskottipähkinää
•  Suklaakiehkuroita
•  Kanelia
•  Kermavaahtoa
•  Minivaahtokarkkeja
•  Sateenkaariströsseliä
•  Laventelia (kyllä, laventeli on yrtti ja voit ostaa ruoanlaittoon tarkoitettua laventelia, joka näyttää ja maistuu ihanalta!)

top
Valitse uusi tuote

Valitse vertailuun

Vertaile tuotteita

Voit valita vertailuun vain kolme tuotetta. Poista yksi tuote, niin voit lisätä sen tilalle jonkin muun.