Tuoreen pastan valmistaminen kotona
Lukuaika 5 minuuttia
13 kesäkuu 2024
Suuri kulhollinen pastaa on todellista lohturuokaa. Tämä rakastettu ruoka on entistäkin maukkaampaa, kun sen valmistaa itse alusta alkaen. Nyt pääset testaamaan taitojasi kotitekoisen pastan valmistamisessa. Inspiroidu ja valmista unelmiesi pasta-annos KitchenAid-yleiskoneen, pastalisävarusteiden ja muutaman kuiva-ainekaapin raaka-aineen avulla. Lue lisää kotitekoisen pastan valmistamisesta ja löydä vinkkejä sekä muutamia makunystyröitäsi helliviä illallisreseptejä.
Tuoreen pastan valmistaminen kotona
Mitä välineitä pastan valmistuksessa tarvitaan?
Pastaa on valmistettu satojen, ellei jopa tuhansien vuosien ajan. Jos haluat valmistaa pastan ilman konetta, tarvitset paljon käsivoimaa, kaulimen ja veitsen.
Jos kuitenkin kaipaat pastan valmistuksessa apua esimerkiksi sekoittamisen, vaivaamisen, rullaamisen ja leikkaamisen aikana, apuun rientää nopeasti ja siististi toimiva KitchenAid-yleiskone ja sen pastalisävarusteet. Laadukkaiden pastavälineiden avulla saat aina yhtä hyvän lopputuloksen ja herkulliset ateriat.
Miten kotitekoista pastaa valmistetaan?
Tuorepasta valmistetaan tavallisesti jauhoista ja kananmunasta. Kuivattu pasta on yleensä valmistettu mannasuurimoista, eikä se sisällä kananmunaa. Pienet lisäykset tekevät siitä yksilöllistä. Voit lisätä hieman oliiviöljyä tai ripauksen suolaa. Voit myös kokeilla yrttejä tai mausteita. Perinteisen pastan valmistaminen on kuitenkin uskomattoman yksinkertaista.
Kun pastataikina on vaivattu, rullattu ja muotoiltu tai leikattu, se keitetään nopeasti kiehuvassa suolavedessä ja viimeistellään herkullisella kastikkeella, kuten pinaatti-, artisokka-, oliivi- tai basilikakastikkeella tai täyteläisellä tomaattikastikkeella. Kääritään siis hihat ja valmistetaan pastaa ennen kuin nälkä ehtii yllättää!
Kotitekoisen pastan ainekset
Jokainen pasta-ateria saa alkunsa pastan perusaineksista. Tarvitset:
Kananmunia
Vehnäjauhoja
Suolaa
Vettä
Määrät vaihtelevat reseptin mukaan. Kokeile KitchenAidin spagettireseptiä jokaisen perheen suosikkiruokaan.
Välineet kotitekoisen pastan valmistukseen
KitchenAid-yleiskone,jossa on vatkain ja taikinakoukku
KitchenAidin kolmiosainen pastamankeli ja -leikkurisarja lasagnen, spagetin ja fettuccinen valmistamiseen
KitchenAidin pastan muotopuristin – kuusi erilaista muotoa fusillin, makaronin ja monen muun tuorepastan valmistamiseen
VINKKEJÄ MÄÄRÄÄN: Pastan määrä henkilöä kohden riippuu pastalaadusta ja ateriasta – onko kyseessä pääruoka, alkuruoka, lounas vai illallinen? Nyrkkisääntönä voi sanoa, että 90 grammaa tuoretta pastaa yhtä henkilöä kohden riittää alkuruokaan. Jos kyseessä on lounas salaatin kera, 110 grammaa tuoretta pastaa yhtä henkilöä kohden on sopiva määrä. Illallisella kannattaa käyttää 115–150 grammaa tuoretta pastaa yhtä henkilöä kohden.
JAUHOVINKKI: Jauhoja on monenlaisia. Vehnäjauho, durumvehnäjauho ja 00-jauho ovat suosittuja valintoja. 00-jauho on erittäin hienoa jauhoa, jossa on vain vähän proteiinia. Lopputulos on silkinpehmeä pasta. Durumvehnäjauho on valmistettu kovasta durumvehnästä, ja sitä käytetään usein suuria ja täyteläisiä pasta-annoksia valmistettaessa. Vehnäjauhot vaativat ehkä hieman pidemmän vaivausajan, jotta gluteenilla on aikaa aktivoitua.
Kotitekoisen pastan valmistaminen
Tuoreen pastan valmistaminen onnistuu noin tunnissa. Kyllä, näin on! Eri vaiheisiin kuluva aika:
5 minuuttia pastataikinan sekoittamiseen ja vaivaamiseen
30 minuuttia kelmutetun pallonmuotoisen pastataikinan lepäämiseen
25 minuuttia pastataikinan rullaamiseen, leikkaamiseen ja kuivaamiseen, jotta se on valmis keitettäväksi.
Tuoreen pastan valmistaminen yleiskoneella
Vaihe 1: Pastataikinan sekoittaminen
Lisää jauhot yleiskoneen kulhoon ja paina kädellä keskelle kuoppa. Riko kananmunat kuoppaan ja lisää suola. Sekoita vatkaimella, kunnes taikinan ainekset ovat sekoittuneet keskenään. Jos taikina on liian kosteaa, lisää hieman jauhoja, kunnes taikina on tasaista. Jos taikina on liian kuivaa, lisää hieman vettä tai yksi kananmuna. Opit pian tuntemaan pastataikinan oikeanlaisen koostumuksen: kimmoisa ja hieman tahmea.
Vaihe 2: Pastataikinan vaivaaminen
Irrota vatkain ja kiinnitä taikinakoukku. Sekoita nopeasti (noin kahden minuutin ajan), kunnes taikinasta muodostuu pallo. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna sen levätä noin 30 minuuttia huonelämmössä tai yön yli jääkaapissa, jos haluat käyttää taikinan seuraavana päivänä.
Vaihde 3: Pastataikinan rullaaminen
Jaa taikina 4 yhtä suureen osaan. Kiinnitä yleiskoneeseen pastamankeli. Aseta yleiskone nopeudelle 2 ja litistä taikinapallosta alue kädellä. Syötä taikina pastamankelin läpi vähintään kolme kertaa ja taittele taikina puoliksi jokaisen kerran jälkeen.
Ripottele taikinan päälle kevyesti hieman jauhoja jokaisen kerran välissä, jotta taikina ei tartu pastamankeliin. Toista, kunnes taikina on sileää ja taipuisaa. Lisää pastamankelin nopeutta vähitellen, kunnes pasta on tarpeeksi ohutta.
Vaihe 4: Pastan leikkaaminen ja kuivaaminen
Kun olet kaulinut taikinan, irrota pastamankeli ja kiinnitä haluamasi pastaleikkuri, niin pääset aloittamaan pastan leikkaamisen. Kuivaa pasta leivinpaperilla vuoratun pellin päällä tai kuivaustelineellä. Lämmitä suuri kattilallinen vettä kiehuvaksi. Lisää veteen runsaasti suolaa maun mukaan.
Voiko pastaa valmistaa myös gluteenittomista jauhoista? Voit valmistaa gluteenitonta pastaa gluteenittomista jauhoista, kananmunista ja ksantaanikumista. Ksantaanikumi korvaa gluteenin, ja taikinasta tulee joustavaa.
Tuorepastan keittäminen
Pastan kuuluu olla napakkaa mutta pehmeää: al dente. Pastan paksuudesta riippuen keittämiseen kuluva aika on vain noin 4 minuuttia. Ole tarkka, ettet keitä pastaa liikaa. Lisää pasta kiehuvaan veteen ja sekoita välillä, jotta pastanauhat tai -kuviot eivät tartu kiinni toisiinsa. Tarkista pasta 60–90 sekunnin jälkeen, jotta et keitä sitä liikaa. Muuten suurella vaivalla tehty työ menee hukkaan!
KEITTOVINKKI: Muista, että kotitekoinen pasta kypsyy nopeammin kuin kuivattu pasta, joten kastikkeen tulee olla valmis muutamassa minuutissa.
Pastareseptejä illalliselle
Luovuutta voi harjoittaa niin pastataikinan tekemisellä kuin myös kastikkeiden ja vaativimpien reseptien valmistuksella. Kokeile kotitekoista ja tuoretta pinaattipastataikinaa, kun mielesi tekee vihreän sävyistä pastaa. Viimeistele pasta täyteläisellä kasviskastikkeella, kuten myskikurpitsapastakastikkeella. Voit myös kokeilla erikoisempia pastareseptejä, kuten kaakaofettuccinea pekonilla, chilillä ja meiramilla, joka herättää makunystyräsi henkiin.
Jäikö pastaa yli? Katso ohjeet tuoreen pastan säilyttämiseen tästä.
Kotitekoinen pasta täyttää jokaisen toiveet tekipä mieli sitten rustiikkista ja tuhtia tai eleganttia ja hienostunutta ateriaa. Pastan valmistaminen itse alusta alkaen on palkitsevinta, kun valmistat jotain autenttista ja herkullista. KitchenAid-yleiskoneella ja KitchenAidin pastalisävarusteilla voit saavuttaa tuloksia, joita esittelet mielelläsi kaikille. Missä se puhelin nyt onkaan kuvan ottamista varten?
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.