27 kasvisruokareseptiä, joista löydät sopivan jokaiselle aterialle
minuutin lukuaika
02 kesäkuu 2025
Tutustu kasvisruoan vivahteikkaisiin makuihin ja uusiin ruoanvalmistustapoihin. Jos haluat ruokavalioosi vaihtelua tai olet kiinnostunut kasvisruoasta ja sen terveyshyödyistä, kokeile näitä herkullisia lihattomia aterioita. KitchenAid on hyödyllinen kumppani niin maittavan kasviscurryn kuin illanistujaisiin sopivan pikantin punajuuridipin valmistuksessa.
27 kasvisruokareseptiä, joista löydät sopivan jokaiselle aterialle
Kasvis- ja vegaaniruokien erot
Ennen kasvisruokiin syventymistä on paikallaan tietää pari juttua. Kasvisruoka ja vegaaninen ruoka ovat usein ruokalistalla samassa paikassa, mutta ne eivät ole sama asia. Näin ne eroavat toisistaan.
Kasvisruoka
Kasvisruoka ei sisällä lihaa eli siipikarjaa, kalaa tai punaista lihaa. Usein se sisältää kuitenkin eläinperäisiä raaka-aineita, kuten maitotuotteita, kananmunia ja hunajaa. Kasvissyöjiä on erilaisia:
Laktovegetaristit syövät maitotuotteita, mutta eivät kananmunia.
Ovovegetaristit syövät kananmunia, mutta eivät maitotuotteita.
Lakto-ovo-vegetaristit syövät sekä maitotuotteita että kananmunia.
Mitä tästä voi päätellä? Kasvisruokavalio on joustava ja monille helppo tapa vähentää lihansyöntiä mutta syödä silti juustoja, voita tai munakasta.
Vegaaninen ruoka
Vegaaninen ruokavalio sisältää ainoastaan kasvisperäisiä raaka-aineita. Vegaanit eivät siis syö lainkaan lihaa, maitotuotteita, kananmunia, hunajaa tai eläinperäisiä ainesosia, kuten liivatetta. Tarkoituksena on siis se, että kaikki ateriat aamiaisesta jälkiruokaan ovat täysin kasvipohjaisia. Saattaa kuulostaa tiukkapipoiselta, mutta oikeista aineksista valmistettu vegaaninen ruoka voi olla kermaisen täyteläistä ja maittavaa.
Maukkaita salaattireseptejä, jotka sisältävät muutakin kuin salaattia
Salaatit ovat erinomainen tapa syödä kasvisruokaa. Jos salaatti tuo kuitenkin mieleesi vain lehtisalaatin ja kastikkeen, varaudu yllätykseen. Nämä näyttävät ja värikkäät kasviskulhot maistuvat herkulliselta. Kokeile vaikka pikkelöityjä kasviksia, paahdettuja leipäkuutioita, täyteläistä burrataa ja kurpitsasuikaleita. Nämä reseptit auttavat syömään terveellisesti riippumatta siitä, valmistatko kolmen ruokalajin ateriaa vai kyhäätkö kiireessä kokoon jonkinlaisen annoksen. Ja kun käytössäsi on monitoimikone tai yleiskone ja spiraalileikkuri, vihannesleikkuri/-raastin tai monitoimikoneen lisävarusteet, kasvisten viipaloiminen, raastaminen tai suikaloiminen onnistuu käden käänteessä.
1. Fenkoli-tomaatti-kurkkusalaatti leipäkuutioiden kera

Salaatissa ei tarvitse aina olla lehtisalaattia. Tähän kesäiseen salaattiin erilaisia tekstuureja tuovat tuore kurkku, mehukkaat tomaatit, rapeiksi paahdetut leipäkuutiot sekä anikseen vivahtavaa makua antava fenkoli ohueksi viipaloituna. Sekoita joukkoon kikherneitä tai murennettua fetaa, niin saat täysipainoisen lounaan.
2. Aasialainen kurkku-porkkana-inkiväärisalaatti

Tämä salaatti toimii oikotienä aasialaisen katuruokakojun makuihin. Kirpeä pikkelöity kurkku ja punasipuli, rapeat porkkanasuikaleet ja omenapäärynä (eli nashi) heräävät eloon, kun pirskottelet päälle suolaisesta misosta, limetinmehusta ja inkivääristä valmistettua kastiketta. Tarjoile öljyssä paistetun tofun tai mykyjen kanssa. Helppoa ja nopeaa!
3. Kevätsalaatti
Kun lautasella on enemmän vihreää kuin puutarhassa, tiedät tehneesi hyvän valinnan. Tässä salaatissa vaikutuksen tekee muukin kuin väri. Jokainen haarukallinen on täynnä tekstuuria ja kontrastia rapeasta sydänsalaatista ja rouskuvista sokeriherneistä pehmeään burrataan ja rouhittuun pistaasipähkinään. Sitruunanmehulla ja oliiviöljyllä viimeistelty annos on kevyt, värikäs ja vaivattoman elegantti.
4. Punajuurisalaatti

Punajuuressa on taikaa: se muuttaa kourallisen vaatimattomia aineksia eloisan värikkääksi ja maistuvaksi salaatiksi. Valmista 20 minuutissa täyteläisen maanläheinen salaatti, johon lisäaromia tuovat yrttinen tilli, paahdetut fenkolinsiemenet ja ripaus pikkelöityä piparjuurta. Maukas ja tuoksuvan herkullinen salaatti sopii loistavasti vaikkapa ruisleivän kanssa syötäväksi.
5. Mintulla ja balsamiviinietikalla maustettu kurpitsa-fenkolisalaatti

Älä tyydy tavalliseen. Tämä värikäs salaatti perustuu kontrasteihin: pehmeät kurpitsasuikaleet kohtaavat rapean fenkolin ja tuore vihreä minttu nostaa koko annoksen uudelle tasolle. Pekaanipähkinät ja siemenet tuovat rapeutta ja karpalot kirpeyttä, ja päälle voi ripotella murskattuja amaretti-keksejä. Näin salaatti herättää ansaittua huomiota.
Vastustamattomia kasvisreseptejä seuraavalle brunssille tai lounaalle
Brunssi vai lounas kasvistyyliin? Nämä reseptit tekevät siitä helppoa. Jotkin ovat kevyitä ja valmistuvat nopeasti, toiset ovat hieman ylellisempiä. On lehtevää taikinaa, suussasulavaa juustoa, pähkinäisiä ohukaisia ja jopa kuohkeaa japanilaistyylistä maitoleipää, jos haluat kokeilla jotakin uutta. Nämä reseptit tuovat lounaalle väriä, makua ja tunnelmaa riippumatta siitä, syötkö yksin vai istuuko saman pöydän ääressä koko joukko ystäviä. Yleiskoneella, monitoimikoneella tai tehosekoittimella saat valmista käden käänteessä.
6. Kesäkurpitsapiirakka

Minikesäkurpitsasta valmistetussa quichessa on juuri oikeassa suhteessa lehtevää taikinaa ja kuohkeaa täytettä. Kullanruskean, rapean kuoren alta löytyy pehmeän täyteläinen kesäkurpitsa-purjotäyte. Ripaus muskottipähkinää korostaa kasvisten luonnollista makeutta. Tämä quiche tai kasvispiiras – kutsuitpa sitä kummalla nimellä tahansa – häviää nopeasti tarjoiluvadilta parempiin suihin.
7. Tattarilätyt

Suunnitteletko brunssia? Ei hätää. Nämä pehmeät pähkinäiset ohukaiset valmistuvat nopeasti, ja niiden kanssa voit tarjoilla haluamiasi suolaisia lisukkeita, kuten kevyesti paistettua pinaattia, sieniä, ranskankermanokareita tai juustoraastetta. Täyteläiset, terveelliset ja täysin gluteenittomat ohukaiset maistuvat taatusti kaikille.
8. Tamago sando
Etsiskeletkö mielenkiintoista ruoanlaittoprojektia viikonlopuksi? Kokeile tamago sandoa. Leivo kuohkea ja aavistuksen makea japanilainen maitoleipä itse ja nauti sen kanssa täyteläisen pehmeää munasalaattia, joka valmistuu keitetyistä kananmunista, japanilaisesta majoneesista, voista ja ruohosipulista. Leipominen vie aikaa, erityisesti taikinan kohottaminen yön yli, mutta jokainen suupala on vaivan arvoinen.
9. Hollantilainen pannukakku rucolasalaatin kera

Paljon energiaa brunssille pienellä vaivalla. Tämä suolainen hollantilaisherkku pullistuu uunissa kullanruskeaksi pannukakuksi, joka on rapea reunoista ja pehmeän kuohkea keskeltä. Lusikoi päälle kirpeällä vinaigretella höystettyä rucolasalaattia ja viimeistele annos vuohenjuustolla, aurinkokuivatuilla tomaateilla ja rouskuvilla auringonkukansiemenillä. Annos näyttää upealta mutta on yllättävän helppotekoinen.
Herkullisia kasvisruokareseptejä mihin tahansa viikonpäivään
Herkullisen ruoan valmistukseen ei aina tarvita lihaa. Nämä maukkaat kasvisruoat ovat lohturuokaa parhaimmillaan – ja täysin ilman lihaa. Resepteistä löydät sopivan vaihtoehdon joka tilanteeseen: rapeaa Flammkuchenia, täyteläistä gratiinia, tuhteja vegeburgereita tai itse tehtyä pastaa. Yleiskone ja monitoimikone tekevät raskaan työn, joten pääset itse helpolla.
10. Kukkakaali-alfredo

Nauti alfredon täyteläisestä mausta kokonaan kasvisversiona. Juustoa tai voita ei tarvita lainkaan. Sankarin rooliin nousee tässä annoksessa kukkakaali, joka soseutetaan kastikkeeksi ja joukkoon lisätään kuullotettua sipulia, valkosipulia ja kourallinen suolaista ravintohiivaa. Viimeistele annos ripauksella muskottipähkinää ja kourallisella persiljaa, niin saat lopputulokseksi klassisen pasta-annoksen kokonaan kasvipohjaisena.
11. Vegaaninen mustapapu-kauraburger

Jos arvelet, ettei kasviksista saa aikaan kunnon burgeria, mietipä uudelleen. Tämä vegaaninen hampurilainen vastaa kaikkiin vaatimuksiin: sen maku on mausteinen ja hieman savuinen, ja loraus limetin mehua tuo juuri sopivasti kirpeyttä. Mustapapu-kaurapihvit pitävät muotonsa kauniisti, ja niiden päälle sopii lastata rapeita lisukkeita. Viimeistele annos chipotlekastikkeella. Tarjoile bataattiranskalaisten kera. Ja sitten vain ääntä kohti!
12. Bataattignocchit voi-hunajakastikkeella

Etkö ole koskaan valmistanut gnoccheja? Nyt saat pehmeän laskun niiden saloihin. Nämä kuohkean pehmeät bataattignocchit valmistuvat nopeasti, kun annat KitchenAid-yleiskoneen vaivata taikinan. Paista valmiit gnocchit ruskeassa voissa salvian, valkosipulin ja pinjansiementen kera, valuta päälle hunajaa ja viimeistele annos babypinaatilla ja vegaanijuustoraasteella. Lopputulos on makea, suolainen ja ehdottomasti herkullinen.
13. Monivilja-punajuuri-papuburgerit

Nämä upean punaiset burgerpihvit pursuavat makua. Kasvisburgerit eivät ole vain kauniita vaan myös herkullisia ja terveellisiä. Kvinoa tuo purutuntumaa, tahini täyteläisyyttä ja siemenet rouskuvaa rapeutta. Viimeistele annos mausteisella majoneesilla tai valkosipuliaiolilla.
14. Tuoretta fettuccinea, sieniä, kasviksia ja saksanpähkinöitä

Etsitkö jotain kotoisaa, täyteläistä ja täysin kasvipohjaista? Tämä annos vastaa kaikkiin vaatimuksiin. Pehmeä itsetehty pasta saa makua suolaisen täyteläisestä kastikkeesta, saksanpähkinöistä ja ripauksesta mustapippuria. Sopii täydellisesti illalliskutsuille tai viikonloppuaterialle.
15. Flammkuchen eli liekkipiiras

Tämä on Saksan vastaus pizzalle, mutta rapeampi ja täyteläisempi. Ja tässä tapauksessa vielä lihaton. Tämä Flammkuchenin pekoniton versio sisältää kaikkea muuta hyvää: lehtevää taikinaa, täyteläistä ranskankermaa, kullanruskeaksi karamellisoitua sipulia, rosmariinia ja hunajaa. Tekisikö mieli tuunata? Lisää kokeeksi mukaan paahdettua paprikaa, ruskistettuja sieniä tai pinaattia.
16. Munankeltuaisspagetti ja paistettu parsa

Jätä munanvalkuaiset pois ja käytä keltuaiset – siinä tämän täyteläisen pastataikinan salaisuus. Saat lopputulokseksi pastaa, joka on pehmeämpää ja sileämpää kuin kaupan pastat. Lisää annokseen paistettua parsaa ja ripottele joukkoon teriyakia sekä hitunen valkosipulia ja chiliä, niin annos on pian kuin kokin erikoinen!
Kasvissuosikkeja kaikkialta maailmasta
Alkavatko samat vanhat kasvisruoat kyllästyttää? Hätä ei ole tämän näköinen. Nämä annokset japanilaisen keittiön inspiroimasta sushista, intialaistyyppisestä currysta tai falafelista Lähi-idän tyyliin tuovat keittiöösi uusia tuulia ja vakuuttavat innokkaimmatkin lihansyöjät. Anna yleiskoneen, vedenkeittimen ja tehosekoittimen tehdä likainen työ ja keskity itse hauskempaan puoleen eli rohkeiden makujen kokeilemiseen.
17. Kasvislasagne

Kuin lasagnea, mutta ilman pastaa. Tässä kevyemmässä versiossa perinteiset pastalevyt korvataan ohuilla kesäkurpitsaviipaleilla, joiden väliin tulee mozzarellaa ja kermaisen täyteläistä tomaatti-fetakastiketta. Mozzarellalla ja basilikalla koristeltu annos on yhtä maittavaa kuin oikea lasagne, mutta ilman hiilariähkyä.
18. Kasvissushi

Sushin ei aina tarvitse tarkoittaa raakaa kalaa. Tämä raikkaista kasviksista valmistettu, tekstuureja ja runsasta makua sisältävä sushi valmistuu ilman mereneläviä. Avokado tuo kermaisuutta, vihanneskrassi purutuntumaa ja rapeat kasvikset tuoretta makua. Etkö ole aiemmin valmistanut sushia? Näistä helppotekoisista ja maittavista rullista on hyvä aloittaa.
19. Kasviscouscous

Olet varmaan valmistanut couscousia ennenkin, mutta oletko koskaan paahtanut sitä ensin? Tämä yksinkertainen vaihe tuo couscousiin pähkinäistä makua ja purutuntumaa ja nostaa sen uudelle tasolle. Sekoita joukkoon makeita rusinoita, lorauta mukaan kirpeää sitruunamehua ja lisää kourallinen yrttejä. Lopputuloksena on välimerellinen kasvislisuke, joka toimii loistavasti esimerkiksi halloumin, tofun tai kikherneiden kera.
20. Falafel

Älä anna nimen hämätä – lihamylly toimii myös falafelin valmistuksessa. Jauha kikherneet yhdessä tuoreiden yrttien ja mausteiden kanssa, niin saat juuri sopivan tekstuurista falafelia ilman sotkua ja vaivaa. Tarjoile mureat proteiinipitoiset pyörykät käärityn ohutleivän sisällä, salaatissa tai suoraan pannulta jogurttikastikkeen kera.
21. Kasviscurry

Tämä kasviscurry valmistuu rennolla otteella siitä, mitä kaapeista sattuu löytymään. Kermaisen pähkinäinen kastike valmistuu cashewpähkinöistä ja mausteista. Sekaan sopivat mitkä tahansa jääkaapin tuorelokerosta löytyvät kasvikset: bataatti, pinaatti ja vaikkapa punainen paprika. Myös pakasteherneet ovat oiva lisä. Viimeistele annos sitruunalla ja korianterilla, niin saat helposti maittavan aterian.
Kasvisdippejä ja kastikkeita, jotka tuovat makua jokaiseen suupalaan
Rohkeat ja runsaat maut eivät aina vaadi tuntikausien puurtamista keittiössä. Nämä maukkaat kasvisdipit ja -kastikkeet todistavat, että joskus tarvitaan vain tehosekoitin tai monitoimikone, kourallinen herkullisia aineksia ja muutama minuutti aikaa. Vegaaninen majoneesi, pähkinäinen pesto, samettisen pehmeä pähkinäkastike ja yrttinen vinaigrette nostavat kasvisruokasi hetkessä uudelle tasolle.
22. Vegaaninen, pehmeä tofumajoneesi

Pidätkö majoneesista, mutta et halua syödä kananmunia? Kokeile tätä kasvipohjaista versiota. Tofu tuo majoneesiin pehmeyttä, ja sitruunamehu sekä viinietikka antavat juuri sopivasti potkua. Tämä majoneesi on oiva lisä muidenkin kuin vegaanien jääkaappiin, sillä se soveltuu niin voileivän levitteeksi, salaatinkastikkeeksi kuin dippaamiseen.
23. Helppotekoinen vinaigrette
Tämän pehmeän ja pikantin vinaigretten valmistukseen tarvitset vain kulhon, tehosekoittimen, tuoreita yrttejä ja muutamia ruokakomeron perusaineksia. Se sopii loistavasti vaikkapa lehtivihannesten tai paahdettujen kasvisten ja juuresten pariksi, sitä voi tuunata mielialan mukaan ja se säilyy hyvänä useita päiviä. Yksinkertainen, maistuva ja valmistuu hetkessä.
24. Maapähkinäkastike

Tässä koukuttavassa kastikkeessa on kaksi pääainesosaa: täyteläinen maapähkinävoi ja silkinpehmeä kookosmaito. Yhdessä ne muodostavat täydellisen makeansuolaisen makuparin. Lisää vähän limemehua, tilkka omenaviinietikkaa ja ehkä hieman tulisuutta tuovaa srirachaa, niin pian sinun tekee mieli lusikoida kastike suoraan purkista. Tarjoiluvinkki: kokeile öljyssä paistettujen vihannesten kera, lusikoi viljapohjaisen salaatin päälle tai käytä tuoreiden kevätrullien dippinä.
25. Dippi paahdetusta valkosipulista, pinaatista, sitruunasta ja cashew-pähkinöistä

Kirkkaanvihreä, miellyttävän rouhea ja täynnä herkullista makua. Paahdetusta valkosipulista, tuoreesta pinaatista, kirpeästä sitruunamehusta ja täyteläisistä cashewpähkinöistä syntyy proteiinipitoinen levite, joka tekee raaoista kasviksista ja grillatusta ohutleivästä herkullisia. Kasvipohjaisen dipin ainekset löytyvät helposti lähikaupasta.
26. Punajuurihummus

Aniliininpunainen väri kertoo, että olet oikeilla jäljillä. Punajuuri antaa paitsi väriä, myös makua. Sitruunamehu tuo punajuuren pehmeän maanläheiseen makuun kirpeyttä, ja tahini viimeistelee hummuksen pehmeän pähkinäiseksi. Kermaisen täyteläinen hummus on maukasta ja sopivan pirteää.
27. Välimerellinen valkopapudippi

Valkoiset pavut ovat kasvisruokien vaatimaton luottopakki. Tämä dippi on siitä todiste. Muussatut pavut muodostavat täydellisen pohjan kirpeänsuolaiselle fetajuustolle ja tuoreille hienonnetuille yrteille, kuten ruohosipulille, rosmariinille tai timjamille. Täyteläistä pehmeyttä ja kirpeyttä rustiikilla välimerellisellä twistillä – soveltuu loistavasti dipiksi ja kastikkeeksi seuraaviin illanistujaisiin.
KitchenAid Chef
— Jaamme intohimomme tekemiseen
KitchenAid yhdistää ihmisiä, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, kahvin uuttamista ja luomista. KitchenAid on tehnyt yli 100 vuoden ajan töitä kaikkien Tekijöiden puolesta. Ikoniset laitteemme on tehty sinua ajatellen – ne avaavat ovet uusiin mahdollisuuksiin ja auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn tekemisestä.